четвъртък, септември 21, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Бъдещето на слънчевите колектори

Слънчевите колектори са нещо което е вече популярно в другите европейски страни, но не и толкова използвано в България. Те могат да спестят голямо количество електронергия и да намалят сметките ви за отопление.

Има различни видове слънчеви колектори.

Био-слънчеви клетки
Учени са експериментирали с биологичен материал в слънчевите клетки за известен период от време. Бактериите (по-специално цианобактериите) могат в крайна сметка да улеснят захранването с безжични устройства. Ефективността на тези био-слънчеви клетки е далеч от конвенционалните фотоволтаични клетки, но има надежда, че технологията постепенно ще настигне. Един от изследователите от Училището по инженерство и приложни науки Томас Уотсън от Университета Бингемтън, Сеокхоун, Шон Чои, смята, че био-клетките ще бъдат полезни за отдалечени райони, където често заместването на батериите не е опция.

По-добро преобразуване на електричеството
Изследователи от Израел и Германия си партнираха, за да учат, ако има по-добър начин за превръщане на слънчевата светлина в електричество. Оказва се, че най-ефективният начин е и най-често срещаният – фотосинтезата. Проучването потвърди, че използването на биомаса като гориво може в крайна сметка да ни позволи да създадем машини за изкуствена фотосинтеза. Те могат да превръщат слънчевата светлина в енергия и да се съхраняват по по-естествен начин за по-късна употреба.

Слънчеви панели
Някои страни нямат място за слънчеви ферми. Елегантно решение на този проблем са плаващите слънчеви ферми. От 2011 г. Ciel & Terre International, френска енергийна компания, работи в голям мащаб, плаващо, соларно решение. Те вече са инсталирали пробна ферма край бреговете на Великобритания и сега търсят подобни проекти в Индия, Франция и Япония.

Материала е предоставен от :

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.