четвъртък, септември 21, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Как да спестите ток през зимата – 4 супер лесни съвета

Или как да намалите сметките си за ток и отопление зимно време без да пожертвате комфорта си.

С наближаването на зимата отоплението се превръща в един от основните приоритети. Предлагаме Ви няколко безплатни съветa които можете лесно да осъществите в дома си сами. Всички те са изпробвани и гарантирано дават резултат.

 1. Гумен уплътнител за врати и прозорци
  Гумен уплътнител за врати и прозорци

  Подменете остарелите уплътнители за вратите и прозорците – Доказано е че около 12% от загубите през студените месеци е от проникването на въздух заради захабените и остарели уплътнения на вратите и прозорците. Обикновено гумените уплътнители се продават по строителните магазини. Те притежават самозалепваща се лента и могат лесно да бъдат отрязани и залепени на мястото на старите или там където изобщо няма. Има няколко вида с различна форма, но който и вид да изберете ще ви свърши работа.
  postaviane-na-gumen-uplutnitel

 2. Четки за врати
  Четки за врати

  Регулирайте праговете на вратите – Друг основен „виновник“ за проникването на студения въздух в стаите зимно време са ниските прагове на вратите. Намерете начин да намалите пролуката в долната част на вратата или да ги запушите. Практиката е следната – ако виждате светлина под вратата това означава, че вече губите от отоплението за дома и сметката за ток ви нараства. Ако вратата ви няма праг който да регулирате можете да монтирате четка за интериорни врати. Друг вариант е да уплътните вратите които не се използват често посредством дълъг стопер за врати. Един от вариантите е „интересно решение“ – като напълните стари чорапи с вълна и памук.

  Уплътнител за врати
  Уплътнител за врати

  А друг – в някой магазини като Jumbo например има и подобни „интериорни“ решения на стопери за врати.

  Интериорен стопер за врати
  Интериорен стопер за врати

  3. Покрийте външните врати, дограми и прозорци с прозрачно фолио. – Добра идея за зимата е да покриете външните дограми и прозорци, които не ползвате често с прозрачно фолио. Така ще предпазите допълнително проникването на студен въздух и ще създадете още един изолационен слой. Според експерти около 25% процента от студа през зимата прониква през дограмата. Прозрачното фолио е евтино и по никакъв начин няма да увреди вашата дограма, а друг основен плюс е че почти не се забелязва.

  Поставяне на прозрачно фолио на прозорци и дограма
  Поставяне на прозрачно фолио на прозорци и дограма

  4. И последно не толкова ефективен но много подценяван факт  – запълнете пролуките между ВИК тръбите и контактите. – Често в апартаментите и къщите които имат изолация се подценяват тези критични точки – местата където излизат ВИК тръбите или ел. контактите. Когато майсторите не са се постарали да шпакловат добре местата около дупките изолацията там липсва и може да проникне студен въздух. Решението е да запушите тези пролуки със акрилен силикон за по-малки дупчици или със монтажна пяна ако пространството е по-голямо.

  Важно – Ако не сте сигурни как се работи със акрилния силикон или пяната е добре да оставите този съвет.

  Изолация на дупки между тръби и контакти
  Изолация на дупки между тръби и контакти

 

Кредит снимки : 

http://www.praktika-bg.com/index.php?id_product=50&controller=product

http://www.tashev-galving.com/

http://intesa.bg/p/Obkov-za-vrati/Uplutneniya/882#panel-3

http://www.comfort.bg/bg/interesno/view/2572.html

http://www.popularmechanics.com/home/how-to/g737/9-sneaky-ways-to-cut-your-home-heating-bills/

 

 

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.