понеделник, октомври 3, 2022
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Годжи Бери и неговите копия – Как да ги различим

Наричат годжи бери  „червен диамант“ – и това не са просто красиви думи. Както вече споменахме, в древни времена с помощта на тези плодове хората побеждават глада и болестите, затова тяхната стойност поетично се сравнява със скъпоценни  камъни. На външен вид те наистина  са като искрящи червени диаманти. Коралово-червените овални плодове годжи винаги изглеждат много ефектни на снимките. Но важно е да знаем, че в суров вид – както обичат и да снимат, годжи бери не се ядят, ползват се сушени.  Разбира се, изсушените топчета съвсем не изглеждат толкова привлекателно ,колкото когато са свежи на храста, но пък ползата от тях е безспорна.

Някой автори твърдят, че по външен вид годжи бери напомня кучешкия дрян (Cornus sanguinea), който вирее по много места на Източна Европа. Трябва обаче да сме наясно, че това са съвсем различни храсти. Годжи бери принадлежи към семейство Барабойни, докато дрянът е от семейство Дрянови и притежава съвсем различни свойства. Сродява ги обстоятелството, че в суров вид и дрянът и годжи бери са отровни, макар че ги кълват някой видове птици. Недобросъвестни търговци понякога използват сходството на тези плодове и продават кучешки дрян вместо годжи бери.  За съжаление, често е много трудно да се различат снимките по интернет. Затова ако не разполагате с проверен магазин или доставчик, отначало поръчайте малко количество от продукта – в крайна сметка не е толкова страшно да платите за 250гр. дрян вместо за годжи бери (между другото, дрянът широко се използва в медицината, така че лесно можете да му намерите приложение). По- голямо количество е най-добре да купите там, където сте сигурни в качеството на стоката.

Недобросъвестни търговци продават понякога берберис (berberis vulgaris), вместо годжи бери. Объркването идва от там, че понякога наричат годжи бери „тибетски берберис”. Най-вероятно, в началото грешката е дошла от неправилния превод на латинското му име Lycium barbarum. По-правилно е словосъчетанието да се преведе не като берберис, а като берберски барабой. Между другото, англичаните наричат годжи бери по съвсем различен начин – чаено дърво на херцог Аргайл (именно този шотландски аристократ пренася годжи бери във Великобритания).

Но и берберисът, и дрянът са храстовидни растения, принадлежащи към различни семейства. Листата им са с различна форма, а плодовете на бербериса, за разлика от тези на годжи бери, могат да бъдат не само червени, но и оранжеви и жълти. Не си приличат и на вкус: при бербериса липсва характерният цитрусов привкус. Обаче ако никога не сте виждали годжи бери, едва ли бихте го различили от берберис и дрян.

Храстът годжи бери достига височина 3м и се култивира в определен регион – китайската провинция Нинся. Има характерен вид – клоните са покрити с тънки бодли, листата са елипсовидни, а цветовете са с приятни виолетово-розови оттенъци. Въпреки че плодовете не се консумират сурови, в сушен вид те не са способни да ни навредят (за разлика от мъхнатия нокът, който също силно прилича на годжи бери).

Затова е важно да се научим да познаваме и различаваме истинския годжи бери. Утвърден търговец на суперхрани онлайн.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.