петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Домашен лек против оригване – изпитани методи

Ето няколко домашни лекове, които могат да помогнат при оригване (рефлукс на киселината):

 1. Лимонов сок: Смесете сок от половин лимон с голяма чаша топла вода. Пийте това смес няколко минути преди хранене. Лимоновият сок помага за намаляване на киселината в стомаха.
 2. Ябълков оцет: Разтворете една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода. Пийте това разтворение преди ядене, за да намалите оригването. Ябълковият оцет помага на стомашната киселина да остане в стомаха и да не се задържа в пищеводната тръба.
 3. Джинджифил: Джинджифил има антиинфламаторни свойства и може да помогне при оригване. Можете да приготвите чай от прясно настърган джинджифил, като го запарите с гореща вода и оставите да кисне няколко минути. Пийте този чай преди или след хранене.
 4. Бадеми: Бадемите се считат за натурален лекар против оригване. Яжте няколко бадема след хранене, за да помогнете на стомашната киселина да се задържи в стомаха и да не се връща нагоре.
 5. Странична позиция при сън: Опитайте да спите наляво, като избягвате да спите на гръб или на дясно. Това може да помогне за предотвратяване на рефлукса на киселината по време на сън.
 6. Променете хранителните си навици: Опитайте да избягвате големи, тежки хранения и предпочитайте по-чести, по-малки хранителни приеми. Ограничете консумацията на мазни и пикантни храни, алкохол и кафеин, които могат да увеличат оригването.

Въпреки че тези домашни лекове може да помогнат при леките случаи на оригване, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, ако имате продължителни или сериозни проблеми с оригването.

Домашни средства за раздразнение на стомаха

 1. Банани: Бананите са благоприятни за стомашната лента и могат да помогнат при раздразнение на стомаха. Те са богати на фибри и съдържат пектин, което може да успокои стомашната киселина. Консумирайте зрели банани.
 2. Мента: Ментата има успокояващ ефект върху стомашната лента и може да помогне при раздразнение на стомаха. Можете да консумирате свежа мента като чай или да използвате ментово масло за масаж на стомаха.
 3. Чай от лайка: Чаят от лайка има противовъзпалителни свойства и може да помогне при раздразнение на стомаха. Запарете чаша чай от лайка и го изпийте постепенно.
 4. Леки храни: При раздразнение на стомаха е добре да се предпочитат леки и лесноусвоими храни. Избягвайте тежки и мазни храни, а се насочете към бяла пушена риба, белтъци от яйца, пилешко месо без кожа, банани, ябълки и печена тиква.
 5. Избягвайте дразнителите: Ако знаете, че определени храни или напитки ви предизвикват раздразнение на стомаха, се опитайте да ги избягвате. Това може да включва кафеин, алкохол, газирани напитки, прясно изпечен хляб, лук, чесън, препечени храни и пикантни ястия.

Стресът като причина за оригване

Стресът може да бъде една от причините за оригване или рефлукс на киселината. Когато сме под стрес, тялото произвежда повече стресови хормони като кортизол, които могат да повлияят на функционирането на храносмилателната система. Ето няколко начина, по които стресът може да влияе на оригването:

 1. Увеличено секреция на киселина: Стресът може да увеличи производството на стомашна киселина, което може да доведе до оригване. Високите нива на киселина могат да причинят изтичането й в пищеводната тръба и да предизвикат симптоми на оригване.
 2. Затруднено празнене на стомаха: Стресът може да засегне перисталтиката на храносмилателната система, която е отговорна за движението на храната през стомаха и червата. Това може да доведе до затруднено празнене на стомаха и задържане на храната, което увеличава рискът от оригване.
 3. Неправилна храна и навици: При стрес можем да прибягнем до неправилни хранителни навици, като прекалено бързо хранене, прекомерно консумиране на газирани напитки или нездравословна храна. Тези навици могат да насърчат оригването и да засилят неговите симптоми.
 4. Усилена чувствителност на стомаха: Стресът може да увеличи чувствителността на стомаха и пищеводната тръба към киселината. Това означава, че дори нормално количество киселина може да предизвика симптоми на оригване при хората, които са под стрес.

За да се справите с оригването, причинено от стрес, можете да прилагате следните стратегии:

 • Редовно практикувайте методи за управление на стреса, като медитация, йога, дишане и релаксационни техники.
 • Осигурете си достатъчно време за почивка и сън, за да намалите стреса.
 • Поддържайте здравословен начин на живот с правилно хранене, редовна физическа активност и избягване на вредни навици.
 • Избягвайте хранителни продукти, които увеличават оригването, като мазни и пикантни храни, алкохол, кафеин и шоколад.
 • Ако стресът и оригването продължават или се влошават, потърсете медицинска консултация от лекар или гастроентеролог, за да получите професионална оценка и съвети за лечение.

Какви храни да избягвате в случай на оригване?

При оригване е добре да избягвате храни и напитки, които могат да увеличат киселината в стомаха или да дразнят пищеводната тръба. Вотъпкут е някои от храните и напитките, които обикновено се препоръчва да избягвате:

 1. Кафеин: Кофеинът може да разслаби сфинктера, който контролира преминаването на киселината от стомаха към пищеводната тръба. Избягвайте кафе, черен чай, газирани напитки, какао и шоколад, които съдържат кофеин.
 2. Мазни храни: Тежките и мазни храни могат да забавят храносмилането и да увеличат налягането в стомаха, което може да допринесе за оригването. Избягвайте фритюрни храни, богати на мазнини меса, сирена, масло и сметана.
 3. Кисели храни и напитки: Кисели храни и напитки, като цитрусови плодове (лайм, лимон, портокал), домати и винен оцет, могат да увеличат киселината в стомаха и да дразнят пищеводната тръба.
 4. Пикантни храни: Остри и пикантни храни могат да предизвикат дразнене на пищеводната тръба и да насърчат оригването. Избягвайте пипер, чили, чесън, лук, горчица и други подобни подправки.
 5. Ментол и мента: Ментолът и ментата могат да релаксират сфинктера, който контролира преминаването на киселината от стомаха към пищеводната тръба. Избягвайте ментови бонбони, ментови шоколади и други продукти с високо съдържание на мента.
 6. Алкохол: Алкохолните напитки могат да разслабят сфинктера и да повишат киселината в стомаха, предизвиквайки оригване. Ограничете или избягвайте консумацията на алкохол.

Всеки човек може да реагира различно на храни и напитки, затова е важно да откриете своите индивидуални предизвикатели на оригване и да ги избягвате. Ако имате проблеми с оригване, е добре да се консултирате със здравен специалист за по-подробна оценка и съвети за вашата конкретна ситуация.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.