петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Изправени пред избор: Кварцов или механичен мъжки часовник

Ръчният часовник е бижуто за мъже – аксесоарът, от който те няма защо да се лишават, ако държат на стила си

И силният пол обича аксесоарите, а цената на мъжките часовници понякога е сравнима дори със скъпите бижута на дамите. Все пак те могат да си ги позволят, залагайки според предпочитанията си на луксозен или бюджетен модел, а и трябва да го направят, ако държат на стила си.

Устройствата за ръката могат да предложат множество варианти, в синхрон с ежедневието и обичайните навици на живот. Може да сте спортна натура – часовник има за вас, или да не губите никога деловото си излъчване – класическите представители са за вас, а може да сте привърженици на смарт технологиите, което прави задачата ви изключително лесна днес.

Ако вече сте изправени пред избора относно механизма, преценете предимствата и недостатъците на механичните и кварцовите часовници:

Кварцовият механизъм представлява кристал, чиято роля е да генерира импулси с определена честота. Вибрациите задвижват секундната стрелка и тя се отмества веднъж в секундата. Той се захранва от малка батерия.   

При кварцовите екземпляри отсъства необходимостта от постоянно навиване на часовника. Налага се само периодично да сменяте батерията с нова. Благодарение на съвременните подобрения, те се славят се с надеждност и отлична точност. По последния показател обаче все пак не държат първото място, на фона на класическите механични часовници.

Механичните помощници за отмерване на времето датират отпреди няколко века. Точността им е ненадмината, а модерните часовници вече разполагат и с разширена функционалност. Те могат да изпълняват опцията и на хронограф, лунен календар, не само да показват часа и датата.

Ако попитате дори любители на този тип класически часовници, те няма да отрекат, че ежедневното навиване на движението се явява известно затруднение пред тях. Пропуснете ли веднъж да го направите, часовникът се очаква да спре, понякога в най-неподходящия момент.

Днес този проблем е почти разрешен, чрез специален механизъм, наречен автоматична намотка. Вграденото махало се люлее при всяко движение на ръката, на която е поставен часовникът. Това движение осигурява енергия от махалото към пружината, като тя на практика се навива и позволява работата на целия механизъм.  

Не е случайно, че едни от лидерите в бранша се явяват пионерите тук – японските производители за пръв път използват самонавиващи се механични часовници.

Швейцарските им колеги в началото подхождат с недоверие, но с течение на годините точността на работата на тези модели се увеличава, а самият механизъм е доста по-малък по размер. По този начин той се внедрява лесно в корпуса и на най-компактния и фин часовник.       

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.