петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Полезни съвети при избор на колело за малко дете

Кой не помни забавните детски години когато е карал наволя колело пред блока или на улицата. Обикновенно това са едни от най-хубавите детски години свързани със страхотни преживявания от свободата и чуството което дава карането на колело.

Изборът на правилното колело за дете е много важен, тъй като то трябва да бъде подходящо за възрастта и размерите на детето, за да гарантира оптимален комфорт и безопасност. В следната статия сме събрали някои съвети и предложения, които да ви помогнат да направите правилния избор.

 1. Определете възрастта и височината на детето: Започнете, като определите точната възраст и височина на детето. Тези данни са ключови при избора на подходящ размер на колелото.
 2. Размер на колелото: Обикновено детските колела се определят спрямо размера на гумите. Различните размери са подходящи за различни възрастови групи:
  • 12-инчови колела: Подходящи за деца на възраст около 2-3 години с височина от около 85 см до 100 см.
  • 14-инчови колела: Подходящи за деца на възраст около 3-4 години с височина от около 95 см до 110 см.
  • 16-инчови колела: Подходящи за деца на възраст около 4-5 години с височина от около 105 см до 120 см.
  • 18-инчови колела: Подходящи за деца на възраст около 5-6 години с височина от около 115 см до 130 см.
  • 20-инчови колела: Подходящи за деца на възраст около 6-8 години с височина от около 125 см до 140 см.
 3. Височина на седалката: Важно е да проверите дали височината на седалката може да се настрои подходящо спрямо височината на детето. Когато детето седи на седалката, краката му трябва да достигат земята със леко сгънати колене.
 4. Тегло на колелото: Уверете се, че детето може лесно да управлява колелото и да го придвижва. Тежките колела могат да бъдат по-трудни за управление за малките деца.
 5. Тип на колелото: Има различни типове колела за деца, например колела с подпора за баланс, стабилизатори, колела със светлини и др. Изберете този тип, който отговаря на нуждите и предпочитанията на детето и които съответстват на неговите умения за каране.
 6. Посетете специализирани магазини: Ако сте в съмнение при избора на подходящо колело, посетете специализиран магазин за колела. Там ще можете да получите професионални съвети и помощ от специалисти, които ще ви насочат към най-подходящото колело за вашето дете.

След като сте избрали колелото

Упражнения за баланс: Преди да седнете на колелото, помогнете на детето да развие баланса си. Това може да стане чрез каране на балансиращо колело без педали или чрез каране на колело с помощни гуми.

Постепенен подход: Започнете с каране на равна и гладка повърхност като пътека или тротоар, далеч от движещия се трафик. Избягвайте стръмни хълмове или неравни местности.

Сигурност : Не забравяйте да облечете детето си с каска и защита, особено ако колелото има помощни гуми. Свалете помощните гуми, когато детето придобие малко повече увереност и баланс.

Родителска подкрепа: Оставете детето да учи в свой темп и бъдете готови да го подкрепите и обнадеждавате. Помагайте му да пусне педалите и да кара свободно, като го държите за рамката, ако се нуждае.

Необходимо е време: Запомнете, че всяко дете е различно и моментът, в който то ще започне да кара на колело без помощни гуми, може да варира. Бъдете търпеливи и насърчавайте детето си да упражнява редовно.

Награди и похвали: Поощрявайте и похвалете усилията на детето, докато се учи да кара колелото. Дайте му специална награда след първото успешно каране без помощни гуми.

С правилния избор на колело, вашето дете ще може да се наслаждава на карането и да развива уменията си на две колела. Не забравяйте да осигурите и подходяща защитна екипировка, като каска, за максимална безопасност по време на карането.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.