сряда, август 10, 2022
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Защо да четем книги – няколко причини в полза на едно изключително занимание

Четенето на книги е от съществено значение през целия живот на човек. Никога не е късно да откриете какво богатство съдържат те. Колкото по–рано заобичате да разгръщате изписаните страници, толкова повече ще можете да им се наслаждавате.

Възможно ли е да прочетем всички книги на света? За няколко живота…или повече. Това е мисия невъзможна, но не е и необходима. Да си го кажем честно, съществуват голям брой книжни недоразумения и ние не бихме се ощетили значително, ако не научим за тяхното съществуване. Но също така в пълна сила важи и обратното твърдение.

На света има не една книга, която абсолютно и неизбежно би обогатила нашето ежедневие. Хората са склонни да променят драстично и изцяло живота, навиците и възприятията си. Това обикновено се случва след някакви значителни катаклизми в личен план. Хубаво е да поддържаме искрата жива. Желателно е да сме винаги будни и стимулирани. Да не оставяме живота да си тече край нас, а сами да го оформяме според собствените си представи. Но за целта не е нужно да изживяваме постоянни драми. Четенето на книги може да осигури именно този пламък.

Няколко причини в полза на книгите

  • Красиво напечатаните бели страници могат изключително успешно да разтоварят натрупания в ежедневието стрес. Тук темата е много важна и същевременно относителна за всеки един човек. Открийте това, което ви релаксира, и действайте!
  • Книгите оформят личността ни и обогатяват речниковия запас. Това е абсолютно доказано. Не вярвате ли? Опитайте! Сами ще се обедите как се променя мирогледа, схващанията ви и дори начина на изразяване.
  • Четенето развива мисловната дейност на малките деца и увеличава тяхната концентрация. Покажете им от ранна възраст колко хубаво е да се разглеждат и четат книги. Това не е гаранция, че в един бъдещ етап детето ще ги заобича, но поне ще бъдете спокойни, че сте направили всичко, което зависи от вас.
  • Добрият роман може да развие фантазията. Той е важен за формиране на креативното мислене. Чрез четенето опознаваме чужди култури и светове. Това е начин да обиколим света без да ставаме от удобното кресло.
  • Книга вместо хапче за сън. Изморени и напрегнати, не малко хора прибягват до медикаменти, улесняващи заспиването. Преди да сте го направили и вие, опитайте с книга. Тя ще ви отпусне и подготви за спокойна нощ (в зависимост от тематиката). Определено може да промените атмосферата четейки 20 минути преди лягане.
  • Книгите са в състояние да поддържат добра паметта ни с напредване на възрастта.

Можем да изброяваме и много други положителни качества, но едва когато отворите страниците ще откриете онази магия, която действа само и лично за вас. Приятно четене!

Издателство Изток – Запад ви приканва да бъдете умни и да релаксирате по най-добрия начин – четейки книги!

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.