петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

7 здравни съвета, които всяка жена трябва да вземе присърце

Много жени имат навика да се грижат за здравето и благосъстоянието на другите, преди да се погрижат за своето. Но факт е, че всъщност сте в по-добра позиция да се грижите за най-важните за вас хора, когато превърнете собственото си здраве в основен приоритет.

Независимо от възрастта или общото ви здравословно състояние, тези 7 здравни съвета могат да ви помогнат да увеличите шансовете си за по-добро здраве през целия си живот:

1) Спрете да пушите.

По този начин значително ще намалите шансовете си да развиете белодробни и сърдечни заболявания.

2) Следете за годишните си профилактични прегледи*.

Този навик може да увеличи шансовете за ранно откриване на болести или хронични състояния, което от своя страна увеличава шансовете ви да направите нещо по отношение на всички здравословни проблеми, които развиете.

3) Не пестете от сън.

Освен че се бори с признаците на стареене, редовният сън насърчава умствената бдителност и помага да контролирате нивата на стрес.

4) Избягвайте слънцето в часовете между 10 и 14 ч.

Когато все пак ви се налага да бъдете навън, използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок.

5) Посещавайте лекаря си всяка година.

Дори и да се чувствате добре, редовните профилактични прегледи и изследвания могат да увеличат шансовете ви за ранно откриване на проблеми.

6) Направете физическата активност важна част от живота си.

Дори да имате време само за 20 минути упражнения на ден, навикът за редовна физическа активност през целия живот е от полза за здравото ви сърце и ви помага да контролирате теглото си и нивата на стрес.

7) Направете доброто хранене приоритет.

Избягвайте краш диетите или прекаляването с храната в полза на реалистична диета, която включва много плодове и зеленчуци.

ПОВЕЧЕ ЗА ХРАНЕНЕТО:

Независимо от възрастта на жената, експертите по хранене обикновено препоръчват диета, която е съсредоточена върху плодове, зеленчуци, фибри и протеини. Вашият лекар може да ви насочи към подходящи ресурси – като choosemyplate.gov – за да ви помогне да съставите диета, която най-добре подпомага здравето през целия живот.

Жените в детеродна възраст също се нуждаят от храни с фолиева киселина (като зеленолистни зеленчуци, боб и цитрусови плодове), за да предотвратят вродени дефекти.

За жените, които са преминали през менопауза, се препоръчва да увеличат приема на храни с калций и витамин D (като морски дарове, плодове, нискомаслени млечни продукти и яйчни жълтъци), за да предотвратят заболявания на костите.

ПОВЕЧЕ ЗА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ:

През целия ви живот се препоръчва режим на физическа активност, който включва 20-30 минути ежедневна сърдечна дейност (като ходене, бягане, плуване, туризъм или колоездене) за здравето на сърцето, регулиране на теглото и намаляване на стреса. Особено с напредване на възрастта може да е полезно да допълните физическите си упражнения с вдигане на тежести или други дейности за силови тренировки, които помагат за предотвратяване на загубата на костна плътност и мускулна маса.

Добрата новина за физическите упражнения е, че никога не е късно да започнете. Дори ако сте навършили 50 години и нямате особена физическа подготовка, можете да „започнете с малки стъпки“ и да си проправите път към редовни физически упражнения, които да ви помогнат да подобрите цялостното си здраве.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИТЕ ПРЕГЛЕДИ:

Холестерол и кръвно налягане: Жените на възраст над 20 години трябва да считат годишните тестове за холестерол и кръвно налягане за част от редовните си здравни грижи. Вашият лекар може да препоръча по-чест график, ако в семейството ви има проблеми в тези области или други рискови фактори.

Тазови прегледи и цитонамазка: Жените на възраст 21-65 години трябва да си правят годишни прегледи на таза и цитонамазка на Пап поне веднъж на три години. Тези прегледи могат да бъдат извършени от вашия лекар по семейна медицина или от вашия акушер-гинеколог.

Прегледи на гърдите и мамографии: По принцип всички жени трябва да си правят преглед на гърдите всяка година, като се започне от 20-годишна възраст. Повечето доставчици на здравни услуги препоръчват ежегодни мамографии от 40-50-годишна възраст, а след това – мамографии всяка година. Освен това трябва да придобиете навика да си правите ежемесечни самопрегледи на гърдите. Вашият лекар може да ви покаже правилния начин за извършването им.

Прегледи за остеопороза: Жените на 65 и повече години са изложени на по-голям риск от проблеми с костите, поради което повечето лекари препоръчват ежегодно изследване на костната плътност от 65-годишна възраст.

Прегледи за дебело черво: След като навършите 50 години, попитайте лекаря си за препоръчителните прегледи (например колоноскопия) за рак на дебелото черво и други потенциални проблеми.

Рак на кожата: Жените от всички възрасти трябва да развият навика да обръщат внимание на промените по кожата или на промените в бенките и родилните петна. Не забравяйте да съобщите за всичко, което изглежда различно, при годишните профилактични прегледи. Ако имате рискови фактори за рак на кожата, като например фамилна обремененост, светла кожа или слънчеви изгаряния в детството, трябва да попитате лекаря си дали препоръчва редовни прегледи.

Диабет: Освен че трябва да познавате признаците и симптомите на диабета и да управлявате рисковите си фактори, може да се нуждаете от редовни прегледи от 40-годишна възраст нататък, в зависимост от семейната ви история и рисковите фактори. Попитайте Вашия лекар за съвет.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.