петък, юни 2, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Ръководство за избор на камера за видеонаблюдение

Камерите за видео наблюдение са устройства, които се използват за следене на ситуацията или работата в голямо разнообразие от индустрии, като – фабрики, складове, банки, училища, детски градини, жилищни сгради и апартаменти. Те могат да се използват навсякъде, тъй като присъствието им повишава нивата на сигурност. Сигурността е комфорт, спокойствие и увереност в бъдещето. Ето защо компактните камери за видеонаблюдение, които се монтират в къщата, на улицата, в предприятия и офиси, придобиха особена популярност в близките няколко години. Когато използвате камери за видео наблюдение, изображението може да се записва на тях за дълго време, така че винаги да имате достъп до архива и да видите какво се е случило по-рано.

Камерите за видео наблюдение имат редица уникални предимства:

Работник монтира камера за видеонаблюдение на стена

 • Помагат за контрол на качеството на предоставяните услуги и работата на наетия персонал (работници в бизнес сектора, както и домашни камериерки и бавачки). Прилагат се в търговски центрове, офис сгради, производствени предприятия, паркинги, държавни агенции и други важни обекти. Намират приложение и във вили и елитни жилищни сгради;
 • Имат относително евтина цена;
 • Дават ясна картина с минимално ниво на смущения;
 • Спомагат за значително увеличаване на разкриваемостта на взломи и кражби;
 • Лесни за инсталиране и управление;
 • Най-често имат удобно мобилно приложение, което ви позволява да проверите картината по всяко време;

А ето и на какви параметри е важно да обърнете внимание при избор на камери за видео наблюдение:

Видове камери и спецификации

 • Разделителна способност – Влияе върху качеството и детайлността на изображението, измерено в мегапиксели. В момента оптималното използване е от 2 Mp и повече;
 • Обектив – Бива фиксиран и варифокален. Благодарение на варифокалния обектив можете да насочвате видеозаснемането към определена област, да увеличавате или намалявате желания обект. но цената на такова устройство ще бъде по-висока от тази на подобно устройство с фиксиран обектив;
 • Обхват на действие – Различните видеокамери могат да работят на определено разстояние от контролното оборудване. За малки обекти можете да изберете модел с обхват 15 – 40 метра, за големи площи е по-добре да изберете устройство със силен сигнал и обхват 100 – 200 метра.
 • IR осветление – Необходимо е за снимане през нощта, без тази опция изображението ще бъде просто черно;
 • IR осветление – Необходимо е за снимане през нощта, а без тази опция полученото изображение ще бъде просто черно;
 • Изпълнение – То бива външно или закрито, при открит монтаж е необходимо корпусът да е херметически защитен от влага. На закрито може да се използва без защита, което спестява пари;
 • Работна температура – Ако камерата за видео наблюдение ще се монтира на открито, трябва да се предпочита модел с възможност за работа при минусови температури до -40 °C. В помещенията се използват камери с долна температурна граница от +5 ° C.
 • Степен на защита по IP – Когато има риск от навлизане на вода в тялото на видео камерата, стойността трябва да е възможно най-висока, като IP54, IP66 и т.н. (колкото по-високо е второто число, толкова по-добра е защитата от влага).
 • Преглед онлайн – Наличието на софтуер от производителя за удобно гледане на камери за видеонаблюдение онлайн от всяко мобилно устройство.

Типове камери за видео наблюдение:

Различни видове камери за видеонаблюдение

Има 2 вида камери за видеонаблюдение – аналогови и IP камери. Те се различават едни от други по начина на обработка на сигнала и вида на кабела, по който се предава този сигнал:

 • Аналогови – Отдавна се използват в системите за сигурност на обекти. За да получи сигнал, светлината влиза в група лещи през обектива на видеокамера и след това в матрици за преобразуване. След това кабелът отива към DVR и изображението се показва на монитора. Предимствата включват ниска цена, широка гама и съвместимост с различни модели регистратори. Най-често се използва в прости системи за сигурност, които контролират малка площ.
 • Мрежови (IP) – Камерата преобразува светлинния сигнал, преминаващ през обектива, в електрически. Предава се към мултиплексора по кабел или безжично, след това към DVR и се излъчва към монитора. Такива устройства се наричат ​​още IP камери. Те осигуряват по-добро и детайлно изображение, и са предназначени за работа с многофункционален софтуер, адаптирани са към настройките за запис и запазване на информация и могат да се управляват през интернет.

В категорията на сайта на онлайн магазин Gedore.bg ще откриете различни камери за видео наблюдение, изградени по всички  стандарти за предаване на висококачествен видео сигнал на големи разстояния.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.