събота, ноември 27, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

9 Полезни съвета за домакинята

На вашето внимание са 9 полезни съвета – и за младата домакиня , и за опитната. Може би някои съвети не са нови за вас ,но се надяваме да намерите и нещо ново и полезно.

1. За да не прорастват картофите сложете до тях една ябълка , няма значение дали са в чувалче или изкарани, абълката ще предотврати прорастването им.

Ябълка за прорастване на картофите

2. Забелязано е ,че ако яйцата се държат с тъпата страна нагоре в хладилника , свежестта им се запазва по-дълго.

Как да държим яйцата свежи

3. Когато чистите аквариума, не изхвърляйте водата, а я използвайте да полеете стайните растения . В изпражненията на рибите има азот и фосфор, което прави водата отлична за торене.

Аквариум торене растения

4. Ако сте пресолили супата или това което готвите, сложете обелен картоф , той ще обере излишната сол.

Отнемане на сол с картоф

5. Не съхранявайте бананите заедно с другите плодове заедно на грозд.

Разделете ги и ги дръжте отделно един от друг. Бананите отделят газ, който спомага за бързото доузряване на другите плодове и на самите банани.

Узряване на плодове с банани

Ако пък искате да спомогнете за бързото узряване на круши или ябълки направете точно обратното покрийте ги с банани, така те ще узреят много по-бързо.

Един друг начин за да предпазите бананите от бързо презряване пък е да увиете края на откъснатата част с фолио – алуминиево или обикновено, така те ще се запазят свежи за по-дълго.

Запазете бананите свежи

6. Как правилно да варим царевица

Преди варенето царевичния кочан трябва да се измие и почисти от мръсните листа (чистите не отстранявайте, те ще придадат апетитен аромат).

Царевицата се вари без сол, за да не стане твърда.

Царевичния кочан не се яде.

Най-добре е да варите в дълбока, дебелостенна тенджера, затворена с капак. Водата трябва да е 2 сантиметра над царевицата.

В тенджерата под налягане царевицата се вари 5-10 минути, в микровълновата 10-12 минути.

Варената царевица се сервира веднага след като е готова в гореща чиния. Заедно със солта може да предложите масло и подправки.

Правилно варене на царевица

7. Домати , цитруси и плодове не дръжте в хладилника. Ниската температура влошава вкуса на тези капризни продукти. Така те ще останат свежи за по-дълго време.

Не слагайте плодове домати зеленчуци в хладилник

8. За да не се получава неприятна миризма в празните херметично затворени съдове насипете щипка сол.

Сол против миризми в херметизирани съдове

9. Ако се съмнявате пресни ли са яйцата, налейте вода в съд с дълбочина 10 см и ги пуснете вътре. Свежите яйца ще останат на дъното. Ако се е повдигнал единият край, тези яйца използвайте най-напред. Изплувалите нагоре яйца вече не са пресни.

Как да проверим дали са свежи яйцата

Надяваме сме ви били полезни и сте научили и нещо ново от тази статия как да се грижите и да поддържате плодовете и зеленчуците по свежи. 

В следваща статия с започването на сезона ще споменем за правилната сеитба на „семена домати“ и като цяло на „зеленчукови семена„.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.