събота, септември 16, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Да съхраним нервите си здрави ! За добро психическо здраве

Да съхраним нервите сиНервната система ръководи всичко в организма и затова трябва да се грижим за нея и да я поддържаме здрава. Предлагаме ви няколко съвета как да пазите нервите си и да избягвате стресовите ситуации.

Не потискайте чувствата си, а давайте израз на безпокойството си.

Много е важно да не задържате недоволството вътре в себе си. Докато все още негативното чувство не е започнало да разяжда конструктивната ви енергия, просто идете до човека, източник на гнева ви, и спокойно обсъдете опасенията си, усещанията си, вижданията си. Често недоволствата са в резултат на недоразумения, които могат да бъдат изгладени. Нека не забравяме и това, че всеки  човек гледа от различен ъгъл и понякога дори не подозира, че някое събитие е предизвикало друг отзвук в отсрещната страна. Така че „разрушете сами стената“ която пречи на общуването ви. Ако тази мярка не помогне, решението е да потърсите човек, на когото имате доверие и който е с обективна преценка.

Не се старайте винаги да сте съвършени, не е възможно.

Оказва се , че част от хората, които често се оплакват от липса на сили, искат прекалено много от себе си. Те не си дават сметка за реалните си възможности и външните пречки, които могат да спънат плановете им. Ако живеехме в затворена изолирана система, вероятно управлението на събитията щеше да е единствено в собствените ни ръце. Само че в обществото взаимодействието между хората е съществен фактор, който в немалка степен определя случващото се. Затова е по-здравословно да се абстрахираме от постоянното изпълнение на плана-максимум и да приемем факта, че жизнената сила е нещо променливо. За да избегнем тоталното изчерпване, е по-добре да си определим реалистична гъвкава програма, за да балансираме между желаното и възможното според обстоятелствата.

Опитайте се да държите под контрол настроението си.

Присъствието на духа е неизчерпаема сила и условие за развитие и успех, независимо от трудностите. Контролирайте емоциите си! Отворите ли вратата на недоволството и отрицанието, гневът ще нахлуе в живота ви като вихрушка. Цената е лоши взаимоотношения, изхабено време и загуби. Агресивността е от полза само в ограничено количество като подправка, която дава привкус и ни движи напред. Всяка норма над допустимото води до нежелани жертви, включително и на близки.

Постарайте се да избягвате излишните спорове.

Не водете горещи дискусии, особено по време на хранене. А когато един разговор „забуксува“ добре преценете ситуацията, без да проявявате излишно упорство. В противен случай дискусията ще се превърне във война, която ще доведе и двамата събеседници до задънена улица. Вярно е, има хора, на които им харесва да се заяждат, да дразнят. Но ако се впечатлите от поведението им, значи сте уязвими. От какво? По-добре ще е да си отговорите на този въпрос и да откриете отговора. Имайте предвид, че някои хора не умеят да общуват или да се изразяват точно или деликатно. Приемете тази особеност и не се хващайте за думата. Все пак важни са значението и целият контекст на казаното, ситуацията и най-вече това, което е направено.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.