петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Полезни ли са летните лагери за децата?

Летен лагер - децаДа пуснем ли детето на лагер или да задържим още една две години?

Това е въпрос, който вълнува доста родители. А в последните години има много примамливи предложения: на море, на планина, скаутски лагери, с изучаване на чужд език и мн. други. Страхът на родителите обаче е донякъде основателен: все пак детето ще замине за първи път само, някъде там. Забравете за това! От детския лагер има само полза.

Малкото момче става голямо

Ваканцията сред връстниците е един от факторите, които сериозно въздействат върху изграждането на детето като личност. То се научава да се грижи за себе си, а не да разчита за всяка дреболия на мама,татко баба или дядо. Свиква да контактува по-лесно с връстниците си, социализира се по-безпроблемно. В този смисъл лагерът е изключително полезен за срамежливи деца. В новата ситуация те несъзнателно преодоляват повечето задръжки.

Финансова дилема

По време на лагер на детето е осигурено всичко. И въпреки това то трябва да има малко пари в джоба си. Това е и получително. Не е препоръчително сумата да е голяма, но не е и добре за детето да замине без нито една стотинка. На лагера то ще знае с колко пари разполага и ще се научи да ги разпределя така, че да му стигнат до финала. А ако изхарчи всичко още в първия ден, ще получи добър урок, като остане „на сухо“. Оттук нататък ще знае, че трябва да внимава и да си прави добре сметката.

От здравна гледна точка

Ако детето е злоядо и има проблем с апетита, то най-доброто място за него е планински скаутски лагер. Ваканциите сред гори сас подходящи и при белодробни проблеми или при чести простуди. Морето е задължително, ако детето е чупило крайник и за общо укрепване на организма. По-пълните деца е добре да бъдат насочени към морски лагери, а не към планина.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.