Синя луна

Невиждано! Луната ще стане синя

Публикувано на КатегорииДруги

Синя лунаУтре вечер ще се наблюдава едно уникално природно явление. Този петък луната ще бъде синя! Това се случва, само тогава когато настъпи пълнолуние два пъти за един календарен месец. На 31 август ще се наблюдава за първи път „синя луна“, а следващото подобно явление ще е чак през юли 2015 г., предава БГНЕС.

Тъй като пълнолуние настъпва веднъж на всеки 29 дни, а един месец може да има максимум 31 дни, комбинацията е рядка и се случва веднъж на около две години и половина.

За съжаление не можем да очакваме луната да възприеме различен цвят. Ако няма изригване на вулкан, тя ще остане бяла както винаги, освен ако облаци не затъмнят гледката. Ако изригне вулкан, луната може да се оцвети в различен цвят, тъй като е известно, че пепелта в небето играе визуални трикове със слънцето и луната.

Според НАСА ключът към „синята луна“ е наличието във въздуха на много частици, малко по-широки от дължината на вълната на червената светлина (0,7 микрона). Това е рядкост, но вулканите понякога бълват подобни облаци, както и горските пожари.

Източник: SNews.bg