петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Защо да тренираме сутрин – няколко добри причини

Сутрешна тренировкаОбичаме да си поспиваме до последния възможен момент. Ако имаше как да се телепортираме на работното си място с измити зъби и лице, пили сутрешното кафе и изяли закуската си без да губим време (задължителните сутришни ритуали след събуждане), щяхме да сме щастливи, нали?

Но има и оптимално решение – сутрешна гимнастика и упражнения. Голяма част от нашето поколение е „благословена” с това да работи в затворената и „стерилна” среда на офис помещенията. За разлика от дядовците и бабите ни, много от сегашните млади хора не са работили истински тежка физическа работа. A ако са покопали малко в градинката с доматки и краставици, то това е било често неприятен момент, нарушил сладкия „айляк“ на почивният ден.

В момента живеем и работим във време на крайни срокове и стрес, свадливи колеги, изискващи шефове и тромава администрация. Работата на средностатистическият работник в администрацията или публичният сектор е тежка и стресираща по простата причина, че ни отнема малките радости на движенито. Колкото по-обездвижени, стресирани и уморени сме, толкова по-трудни и неприятни ни се виждат нормалните ежедневни дейности. А сънят ни или го има и е прекалено дълъг и се будим с подпухнали и натежали клепачи, или го няма и е крайно накъсан и нервен.

Отпусната и вяла мускулатура в резултат от продължителната работа пред компютър или причинена от заседналия начин на живот, често водят до хронични проблеми в опорно-двигателния апарат, като контрактури на мускули, дискова херния, дископатия, блокажи в сегментни стави, обща скованост, отпадналост и главоболие. Всичко това не може да се излекува с хапчета, може да се облекчи и насърчи към възстановяване с физиотерапия и масаж, но истинското решение се крие в спорта, движението и упражненията.

И така защо да тренираме сутрин?

  1. Хората които тренират редовно обикновенно тренират сутрин, но защо? Ако искате да тренирате редовно и да си изградите постоянен навик за това , то трябва да знаете ,че най-доброто време за тренировка е рано сутрин. Тогава е по-малко вероятно да ви излезе неотложен ангажимент или нещо друго което може да отложи или попречи тренировката.

  2. Тренирайки рано сутрин ,активирате метаболизма си и го забързвате за няколко часа напред, понякога този ефект продължава и през цялото денонощие. Това означава, че горите повече калории през целия ден, вършейки същите ежедневни дейности, имамйки повече енергия и тонус за да ги свършите по-бързо, по-точно и по-концентрирано.

  3. Много хора откриват, че сутрешната гимнастика понижава чувството за глад и регулира апетита им. Няма го това изгарящо чувство на глад, което прогаря дупка в стомаха и ни кара да „изядем света„ . А ако след една добра тренировка закусим нормално предпазваме стомаха си от гастрит и язви. Друга полза от тренирането сутрин е нормалното хранене през деня и липсата на остър глад късно вечер.

  4. Правейки упражнения сутрин се зареждаме и с нужната за деня енергия.

  5. Ако си изградите навици да тренирате по едно и също време сутрин, както и да се ставате сутринта в приблизително един и същ час , с течение на времето , ще видите ,че тялото ви си изгражда навици, като така се чуствате по-добре. Ендокринната ви система и сърдечният ви ритъм се съобразяват с тези навици и два часа преди да се събудите тялото ви започва да се подготвя за момента, в който ще станете и ще започнете сутрешната си тренировка.

  6. Сутрешните тренировки със сигурност ще ви накарат да се чувствате по-добре, да работите по-добре, да общувате по-добре и да живеете по- добре.

    Ето няколко добри причини , заради които си струва да се замислите за една добра сутрешна тренировка.

Автор : Д. Христев , професионален масажист

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.