сряда, август 10, 2022
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Kак да изпера седалките на колата бързо лесно и евтино

Ако не ви се дават 60-100лв за пране на автотапицерията и седалките на автомивка ще ви покажем един лесен, бърз и евтин начин чрез който можете да изперете сами седалките и тапицерията на автомобила си за не повече от 10лв. и 1-2 часа свободно време. За целта ще са ви нужни няколко неща –

Необходими препарати/материали

Лесно и евтино почистване на седалки на кола

1) Мека гъба(от магазините за хранителни стоки по 0.75лв – 1.00лв) или четка за мокети/килими (от строителните магазини 1-2лв) и малка памучна кърпа. Можете да ги намерите и в магазините от 1лв.

2) Препарат за почистване на петна – Vanish (Вениш) задължително розовия препарат който е за цветно, не взимайте бял той е само за бяло! Можете да вземете 1-2 пликчета (1.60лв за пликче или 7-8лв за туба 0.900мл.) в зависимост от това колко е голяма площа на седалките/тапицерията която ще почиствате. Обикновенно за една средно голяма кола ще ви трябват около 100мл. Бюджетен вариант е да ги изперете с MEDIX EXPERT Carpets (за тапицерия и дамаски) като цената за 500мл е около 1.60лв.

3) Мека четка – за нанаяне на препарата – може да се купи от магазините за левче или битови / хипермаркети

Подготовка

След като сте готови и сте събрали продуктите следва почистването. То ще ви отнеме не повече от час и половина, но определено ще си заслужава усилията, а автомобила Ви ще ухае прекрасно и ще изглежда като нов. Преди да започнете е добре да проверите времето – хубаво е да изберете слънчев ден и да подготвите добре осветено място за колата където да можете да я оставите след почистването да съхне. Ако външните температури са около 30 C един ден ще е достатъчен за напълно и изцяло изсъхване на автомобила.

Разтворете 1-2 пликчета Вениш (Venish) или, ако имате цяла опаковка сипете 60 мл препарат в 2 литра топла вода.

Чистене

Пране на седалките с препарат
Пране на седалките с препарат

Важно!! – Въпреки, че препарата за петна Venish действа добре на почти всички материи е добре първо да го пробвате на по-скрито място и да оставите 1 час да подейства за да видите ефекта върху вашата тапицерия. Също така е възможно тапицерията/седалките Ви да станат по-светли след почистването. Важно ! – Внимавайте и ако имате подгрев / електрически модули вградени в седалките – прочетете в такъв случай указанията на производителя дали седалките могат да се мокрят и перят по този начин.

След като сте подготвили препарата за чистене на седалките можете да започнете с чистенето. Уверявам Ви, че не е необходимо да сваляте тапицерията или да разкачате седалките. Можете напълно спокойно да изчистите седалките вътре в колата. За целта вземете меката гъба или четката и започнете да търкате седалките и тапицерията за да разпенете течността. Според нас по-добрият вариант е меката гъба защото можете да я изцеждате по-добре и няма да намокри толкова седалките ви.

Полезно : Ако седалките са много мръсни е добре да подготвите две дози препарат една за предните и една за задните седалки. Т.е. ще са ви необходимо около 120мл препарат Vanish.

Виж видео :

Виж видео 2 нанасяне на препарата с мека четка :

Виж видео 3 четкане на гърба и основата на седалките :

Във видето се виждат моменти на места при нанасяне на препарата седалката побелява на петна – това са местата където са били силно замърсени и препарата действа. Това е нормално и не трябва да ви притеснява. Основната техника е да не се взима прекалено много, за да не се намокраят много седалките, а и да не е много малко за да може да се разнесе препарата.

Подсушаване/съхнене

Измиване на препарата и подсушаване
Измиване на препарата и подсушаване

След като минете всичките седалки/тапицерия е добре да оставите препарата да подейства около 1 ч , а за по-упорити петна до 3 часа. Обикновенно докато стигнете до последната седалка е минал вече 1 час така ,че след това директно можете да започнете с почистването. За да почистите тапицерията/седалките от препарата напълнете една кофа или леген със хладка вода и вземете памучната кърпа. Намокрете я и я изцедете добре от водата. Започнете да търкате тапицерията/седалките за да отнемете от пяната и да почистите допълнително мръсотията, която е останала с влажната кърпа. И това е всичко ! – остава единствено да оставите колата на слънце за няколко часа. При нашия опит в слънчев ден с 32C температура колата изсъхна напълно за 5 часа и беше готова за каране на следващия ден !

Съвет – оставете по 1 пръст на всеки прозорец за да може колата да се проветрява при съхненето.

 За да калкулираме всичко накрая – гъба 0.75лв + 4-5лв препарат + 2-3лв за кърпа и препарат за пране. За общо – 10лв и около 1-2часа, можете бързо и лесно да изчистите седалките/тапицерията на колата си. Така няма да ви се налага да сваляте или откачате нищо по колата си и ще освежите осезаемо интериора си.

Краен резултат : 

Имайте предивд, че седалките които сме изпрали са от велур и е възможно да има светлосенки. Но като цяло резултата е перфектен и изчистен интериор и тапицерия!

Седалките след изпиране
Седалките след изпиране

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.