събота, декември 3, 2022
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Косопад – поява и лечение

Kosopad

Нормално на ден от косата ни да падат между 100 и 150 косъма (приблизително 5% от общия обем), повечето от тях премахваме при разресване и измиване.

 Това е естествен процес и не влияе на визията на косата ни.

 Косопадът тревожи не само мъжете, а и голяма част от жените.

 Важно е да се разбере какви са причините за косопад и да се работи за отстраняването им. Извършването на правилно лечение дава бърз и гарантиран резултат, затова най-добре вместо да се самолекувате, незабавно потърсете дерматолог. 

Ето няколко възможни причини за появата на косопад: 

Най-популярните причини са честото третиране на косата с агресивни бои и оцветители, ежедневното използване на преси, маши, сешоари, опънатите и стегнати опашки, както и постоянното носене на шапки.

 Високата температура разрушава структурата на косъма и трайно го уврежда. Препоръчително е косата да се оставя да изсъхне сама, но ако това не е ви възможно, използвайте по-ниска степен на сешоара.

 Бременност и раждане. Не се случва на всички жени и не е задължително да се повтаря при всяко раждане. Космите по време на бременността са в анагенна фаза на растеж и тези , които окапват през това време, заедно с нормалната загуба на косми – всички те окапват през първите няколко месеца след раждането. Необходимо е време, докато ситуацията се нормализира и ако започнете да губите изключително много коса след шестия-деветия месец, тогава е добре да посетите общопрактикуващ лекар, който да провери нивата на тироида и феритина.

 Стрес – когато човек е изложен на силен стрес за по-дълъг период от време, надбъбречните му жлези засилват режима на работа и произвеждат повече хормони тестостерон и норадреналин. Тези промени в хормоналния ни баланс водят до засилване на косопада.

 Храната. Строги диети и нерационално хранене, с намален белтъчен прием правят косата суха, чуплива, а често и започва да губи своя цвят.

 Не е задължително да хапвате много, важното е какво! Трябва да приемате много протеини, витамин Б, витамин А, цинк, желязо, мед, магнезий, селен и т.н.

 Проблеми с ендокринната жлеза. Трябва да се потърси помощ от ендокринолог.

 Медикаментозното лечение. Особено лечения с цитостатици, антикоагуланти и тиреостатични препарати.

 Ето няколко изпитани рецепти за справяне с косопада:

 1 ч.ч. изцедено кис.мляко 

1 с.л.ракия или някакъв алкохол какъвто имате
1 с.л.мед
1 жълтък
1 с.л. рициново масло (ако нямате може да замените със зехтин)
Завивате косата в найлонова шапка и слагате кърпа отгоре. Седите с маската около час. Правете я два пъти в седмицата в продължение на месец. Следващия месец може да я правите веднъж в седмицата, а за поддържане на косата в добро състояние може да се използва и веднъж в месеца.

 Маска с чесън:

 Смесвате 5-6 скилидки намачкан чесън с 3 с.л. рициново масло и правите фрикции около десетина минути, след това отново завивате косата с найлонова шапка и хавлия. Колкото повече седите, толкова по-добре.

 Единственият недостатък е, че косата трудно се отмирисва, но върши чудеса!

 Можете да споделите вашите рецепти за справяне с косопада на: feabg @ feabg.com

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.