четвъртък, септември 14, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Коя храна за котки е качествена и как да избираме правилно вида спрямо нашата котка

Любителите на котки постоянно се сблъскват с въпроса за храненето на своите домашни любимци. Някои любители на котки се придържат към естествена диета, докато други се придържат към диета, която включва изключително произведени продукти за домашни любимци. Въпреки това храните, закупени от магазина, имат редица особености, които трябва да се вземат предвид при закупуването на определен състав.

Кое е по-добре естествена (домашно приготвена) храна или купената ?

Приготвяне на домашна храна за котки
Приготвяне на домашна храна за котки

Естествената храна за котки трябва да се състои от качествена храна, приготвена специално за животното. При приготвянето на храната трябва да се вземат предвид възрастта на животното, здравословното му състояние и предпочитанията му към храната. Често е трудно и отнема много време да се подготви подходяща диета. Ето защо собствениците на домашни любимци все по-често се обръщат към закупените от магазина формули.

Кои са предимствата на готовите храни ?

Основното предимство на готовите храни е, че те са питателни и осигуряват всички хранителни вещества и витамини. При хранене с балансирана храна за котки не е необходимо да се притеснявате за добавянето на допълнителни минерали и витамини. Всички вещества и хранителни съставки вече се съдържат в храната. В зависимост от класа и вида, храната за котки е предназначена за консумация от различни животни.

Производителите произвеждат разнообразна гама за котенца, бременни и болни животни, за кастрирани и стерилизирани домашни любимци.

Съществуват и продукти, насочени към лечение на заболявания и тяхната превенция. Диетичните меса (агнешко, пилешко и пуешко) са предназначени за животни, които са заседнали и склонни към затлъстяване. Фибрите допринасят за добрия метаболизъм и нормализирането на работата на различните органи.

Какви са недостатъците на готовите храни за котки ?

Недостатъците са ниското качество на формулите на някои производители. В храната в икономичната класа няма нищо друго освен подобрители на вкуса, изкуствени добавки, ароматизатори и консерванти. Консумацията на такива продукти води до много заболявания и нарушения в системите на организма.

Какво да вземем предвид при избора на подходящa храна за нашата котка ?

При храненето трябва да се вземе предвид и здравословното състояние на животното. Сухата храна почти не съдържа влага. Ето защо за котките, страдащи от заболявания на бъбреците и пикочната система, си струва да се купува само специализирана храна, която има терапевтични и лечебни свойства.

Различни видове котешка храна може да намерите онлайн на сайта – Petfood.bg

Всички продукти за малки котки и възрастни котки са разделени на категории и класове. Преди да изберете храна за котката си, трябва да разгледате внимателно съставките на опаковката. Ако храната съдържа съставки като костно брашно и субпродукти, вредни консерванти и ароматизатори, тя не трябва да се използва постоянно.

Обърнете внимание на основната съставка

Етикет за съставките на котешка храна

Трябва да обърнете внимание и на първата съставка. По правило първата съставка е процентното съдържание на тези храни, които преобладават в храната. Риба, месо или птиче месо, например. Колкото по-кратък е списъкът на опаковката, толкова по-добре. Суперпремиум и холистичните продукти съдържат само подбрано месо. Това може да бъде говеждо, заешко или пилешко месо, морска и сладководна риба.

Какво да съобразите спрямо вашата котка

При избора на храна трябва да се вземе предвид и състоянието на котката. Ако котката ви е предразположена към алергии, не трябва да купувате продукти, съдържащи зърнени култури, а най-доброто решение е да купувате храна с бобови растения. За предотвратяване на храносмилателни разстройства добър избор е храна, съдържаща ориз.

За котки с наднормено тегло

Котките с наднормено тегло трябва да приемат специализирана диетична храна. Тези продукти са с ниско съдържание на калории и съдържат антиоксиданти и витамини. Съществуват диетични храни, които се приготвят без пилешко или заешко месо. Заместителят е пуешко месо, което е лесно смилаем хранителен продукт. Този начин на хранене не претоварва организма, като същевременно го насища и подхранва с витамини и хранителни вещества.

Какви количества да давате ?

Всеки производител посочва на опаковката на продукта си колко храна можете да давате на домашния си любимец през деня в зависимост от неговото тегло, състояние и възраст. Не трябва да прехранвате домашния си любимец. Сухата храна трябва да се дава 2-3 пъти дневно. В близост до храната винаги трябва да има прясна вода.

Ако предпочитате мокра храна или консерва, тя не трябва да остава в купичката на котката повече от 2 часа.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.