вторник, март 21, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Лунния календар – Какво трябва да знаем ако се водим по него – полезни съвети

Още от дълбока древност хората са знаели, че спътникът Луната има огромно значение върху природата и човека и са усещали как нейната енергия се върху живота. Така по фазите на Луната и нейната цикличност е възникнал Лунният календар. Годината се състои от 12 месеца, като всеки има средно 29,5 лунни дни, а лунния цикъл продължава от новолуние до новолуние.

Какво представлява?

Всеки лунен ден носи своя енергиен заряд и е благоприятен за различни дейности. Ако съобразите дейностите си с подходящите дни в лунния календар ще забележите как всичко ще постигате всичко много по-лесно. Знаем, че Луната е нарастваща и намаляваща, като и двете състояния се разделят на две фази. Моментът, в който Луната не се вижда на небето се нарича новолуние, а когато е достигнала пълния си размер – пълнолуние.

Начало

Начало на всеки лунен месец е новолунието – дните, в които тя не се вижда на небосклона, за да започне да расте отново. Тогава тя се намира между Земята и Слънцето и е обърната с тъмната си страна към нашата планета и затова не може да я видим. Това е най-подходящото време за почивка, връщане към природата, релаксация и медитация.

Първа четвърт

Първата четвърт започва от момента на появяването на луната на небето до достигането на половината ѝ, тоест е осветена дясната ѝ четвъртинка. Тази фаза се свързва със стихията земя. Луната започва да расте. Това е времето, в което трябва да проявим вътрешна активност –  да формулираме и поставим целите си, като съставим план за тяхното изпълнение. Дните са благоприятни за рутинни занимания като почистване на дома, грижа за семейството, както и за изхвърляне на непотребни вещи, които заемат мястото на новите, които предстоят да влязат в живота Ви. Ако се занимавате със земеделие, то засадените в тези дни растения ще дадат богата реколта.

Втора четвърт

Втората четвърт започва от края на първата и продължава до пълнолунието и се свързва със стихията на водата. Енергийният поток на Луната се увеличава и трябва да покажем активни действия, с които да реализираме поставените цели. Периодът е подходящ за подемане на всякакви нови начинания – смяна на работното място, ново бизнес начинание, засаждане на растения и други. Сега е моментът за започнете да ходите на фитнес, танци, чужд език или всичко, за което сте си казвали, че ще направите догодина. Дните са подходящи за публични изяви – говорене пред хора, презентации и реклама.

Пълнолуние

Пълнолунието бележи края на нарастващата Луна и разкрива пълния си блясък.  Натрупаната енергия трябва да се изразходи и през това време човек е способен да постигне много неща с голяма лекота. Използвай те я за самоусъвършенстване и създаване. Добре да завършите всички важни и отговорни неща, които сте започнали, тъй като след това силите на организма започват да намаляват. Ако Ви предстои операция в дните на пълнолуние, по-добре я отложете.

Трета четвърт

С третата четвърт започва намаляващата Луна, обхваща дните след пълнолунието, когато лунния диск се свива. Свързва се с елемента въздух. Енергията започва да се изразходва и е време за зрялост в активността, затова довършете започнатите проекти. Също така намалява и апетитът и е идеален момент за започване диета.  Преценявайте силите и заобикалящата Ви действителност добре.

Последната четвърт започва от края на третата и продължава до новолунието. Тя се характеризира със стихията Огън и е период на пасивно вътрешно действие. Довършете до край започнатото, освободете се от старото и ненужното, вкарайте ред в ума си и външния свят и се разделете с вредните навици. В дните до следващото новолуние енергията е изчерпана и затова се препоръчва да не се прави нищо, тъй като организма вече е изморен и изтощен.

Дните на нарастващата Луна са най-подходящи за пазаруване, да боядисвате и подстригвате косата си, да засаждате растения, както и да се грижите за лицето с подходящи маски. При намаляваща Луна е благоприятно да продавате, да извършвате ремонти дейности и да почистите дома си.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.