неделя, юни 13, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Сода Бикарбонат – Топ приложения които не знаете !

ПСода бикарбонат - приложенияолезни приложения на сода бикарбонат

…В кухнята

 Натрийте жилавото месо

За  да направите жилавото месо по-крехко,го натрийте със сода бикарбонат. Оставете го в хладилника за 3-5 часа и го измийте добре, преди да го сготвите.

 Отстранете миризмата на риба

 Отървете се от силната и миризма , като накиснете суровата риба за около час в 1 л вода с 2 супени лъжици сода бикарбонат и я оставите в хладилника. Изплакнете добре рибата и я подсушете, преди да я приготвите.

 Премахнете миризмата на храна от ръцете си

Кълцането на чесън и чистенето на риба се славят с упоритата миризма, която остава по пръстите ви дълго след като сте приключили с работата си . Отстранете  натрапчивия мирис, като намокрите ръцете си и енергично ги разтриете с 2 супени лъжици сода бикарбонат вместо сапун. Би трябвало да отмиете миризмата заедно със содата.

 Намалете киселинността  на ястието

Ако вие или член не семейството е чувствителен към  киселината в доматения сос или кафето, можете да нямалите общата киселинност, като поръсите храната ( или кафето, но преди да го  сварите с шипка сода бикарбонат. Така ще неутрализирате и оцета, ако сте се увлекли с него. Внимавайте обаче да не предозирате содата, защото ще стане реакция, отделяща пяна.

 Сгответе вкусен боб

Обожавате боб, но не и страничните му ефекти. Прибавете щипка сода бикарбонат към боба, докато се готви, и това ще  ограничи отделянето на газове впоследствие.

 Пригответе пухкав омлет

За да изпържите по-бухнал омлет, на всеки три яйца прибавяйте 1,2 4аена лъжичка сода бикарбонат.

 Измийте пресните плодове и зеленчуци

Трябва да сме внимателни, когато става въпрос за обработване и приготвяне на храна. Измийте плодовете и зеленчуците  в купа студена вода, към която сте прибавили 2-3 супени лъжици сода бикарбонат – тя добре ще отстрани нечистотиите. Другият начин е да сложите малко сода върху мокра гъба или четка и да изтъркате плодовете и зеленчуците. Изплакнете ги добре, преди да ги сервирате или сготвите.

 Дезинфекцирайте шишето и бебешките принадлежности

Дезинфекцирайте шишето за бебешка храна  и капачката му, биберона и четките, за да са готови за употреба – сложете ги в съд с гореща вода и 200 г сода бикарбонат и оставете да престоят цяла нощ. Не забравяйте добре да ги изплакнете и подсушите преди употреба. Може също да изварите биберона за 3 минути в тенджера с вода и три супени лъжици сода бикарбонат.

 Измийте дъската за рязане

Поддържайте чиста дървената или пластмасовата дъска за рязане, като периодично я изтърквате с каша от 1 супена лъжица сода бикарбонат и също толкова сол и вода. Изплакнете добре с топла вода.

 Отпушете задръстената тръба

Обикновено сифонът в кухнята се отпушва, като първо сипете в него 200 г сода бикарбонат и после излеете 200 мл горещ оцет (загрейте го за 1 минута в микровълновата фурна). Изчакайте няколко минути да подейства и добавете 1 л вряла вода. Повторете процедурата при нужда. Ако мислите, че каналът е запушен с мазнини, използвайте 100 г сода и толкова сол и сипете 200 мл вряла вода. Оставете да подейства през нощта и на сутринта изпланете с топла вода.

 Повишете ефикасността на препарата за съдове

Прибавете 2 супени лъжици сода бикарбонат към препарата за миене на съдове и отбележете колко ефективно отстранява мазнините.

 Направете сами препарат за миялната машина

Ако установите, че са свършили таблетките за миялната машина, можете сами да забъркате препарат за нея, като смесите 2 сушени лъжици сода бикарбонат с 2 супени лъжици боракс. Резултатът ще ви зарадва толкова, че оттук нататък ще предпочитате въпросния метод.

 …В кухнята

Ароматизирайте миялната машина

Отстранете миризмата в миялната машина, като между отделните зареждания поръсвате дъното и със 100 г сода бикарбонат. За да освежите съвсем уреда, сипете вътре 200 г сода и го включете да направи пълен цикъл на изплакване.

 Отстранете петната от кафе и чай по порцелана

Защо тъмните петна от кафе и чай по скъпия ви порцеланов сервиз да развалят настроението ви за специалния ден? Почистете ги, като натопите влажна кърпа в сода бикарбонат и леко натъркате чашите и чиниите. Изплакнете добре, подсушете и подредете с гордост трапезата.

 Почистете микровълновата фурна

 За да измиете пръските от вътрешността на микровълновата фурна, напълнете огромен съд с разтвор от 2 супени лъжички сода бикарбонат и 200 мл вода и включете печката на силна степен за 2-3 минути. Извадете съда и избършете повърхността на фурната с навлажнена домакинска хартия. 

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.