неделя, юни 13, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Женската депресия и зависимост

Много жени пренебрегват собствените си желания и се посвещават на мисията да съсредоточат цялото си внимание върху партньора си. Тези жени често изпадат в зависимост от желанията на партньора си, опитвайки се всячески да му угодят. И ако нещо не се получава, то те изпадат в депресивни състояния, считайки се за източник на гняв, стрес и вина. Такова едно отношение на жената към нейните собствени потребности може да се окаже много силен източник на тревожност и да се отрази неблагоприятно на взаимоотношенията с партньора.
Жена с депресия

  Ако вие сте една от  тези жени, то със сигурност бихте искали да знаете кои са причините за това и как да станете по – малко зависима. Често основната причина за тази зависимост се крие в  израстването в т. нар. проблемно семейство. поред изследвания на психолози, е доказано, че при такива дисфункционални семейства дори и между родителите да съществува разбирателство относно издръжката на детето, то това не е достатъчно да задоволи неговите емоционални нужди, особено в периода на растеж и развитие. Причините за недостига на родителско присъствие може да са от най-различно естество: твърде заети с кариерата си родители, родители – алкохолици, загуба на любим човек, болест или война. Тези родители затъват в собствените си грижи за проблемите си и не са в състояние да отделят достатъчно време за  грижи и любов към децата си. Ако сравним такива деца с деца, които идват от семейства с двама силно подкрепящи родители, веднага ще забележим разликата между едните и другите.

  Ако пренебрегваното дете е момиче,то скоро ще се научи да игнорира своите желания, считайки ги за незначителни. Такова дете скоро привиква да не обръща внимание на своите нужди и започва да подтиска чувствата си. То е наясно, че и без това на никого не му пука, затова се отказва от своите  желания. Дори скоро започва да си мисли, че ако спомене на родителя си за своите желания, ще последва наказание. Това задълбочава собственото неглижиране и детето започва да крие истинските си чувства. Когато порасне,в нейния свят ще липсват тези искрени чувства на нежност и обич. Особено трагично е , когато тези деца поемат върху себе си вината за неуспешните или вечно заети родители. Тези дец
а започват да си мислят, че те са източникът на проблемите в семейството.

   Как да разпознаете дали това засяга вас или вашето дете?

   Като най – общи симптоми могат да се набележат следните:

          Неспособност да се доверите на никого.

          Склонност към перфекционизъм.

          Проблеми в интимното общуване.

          Избягване на чувствата.

          Ниско самочувствие.

     Ако наблюдавате някои от тези симптоми у себе си или у детето си, то вие се нуждаете от помощ. Един опитен терапевт ще съумее да ви убеди, че това,  да зачиташ собствените си чувства и желания, е умение за грижа към себе си, а не просто егоизъм.

    Подходящата терапия ще помогне да осъзнаете и това, че не трябва да контролирате непрекъснато всичко и всеки около вас и да се чувствате виновни, ако нещо не се получава така,  както го очаквате. Терапията често включва дейности, които ще изведат на показ вашата активност и страст да вършите нещо. Това пък , от своя страна, ще допринесе за подобряване на самочувствието. Вие ще приемате нещата от заобикалящия свят по-лесно и по-уверено.

   Освен това подобна терапия ще се отрази позитивно и на връзката с партньора ви,защото ще осъзнаете, че вашето непрекъснато внимание към него е задушаващо и пагубно.

   Ако такава жена е достатъчно силна и разумна, то тя ще осъзнае, че има проблем и се нуждае от помощ. Най-добрата стъпка в този случай е намирането на уважаван психотерапевт.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.