вторник, май 17, 2022
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Как да изберете подходяща Входна Врата – Метална, Дървена или Фибростъкло

Когато сменяте или инсталирате нова входна врата, може да мислите, че сте ограничени до избор само от метални врати, но всъщност вече има голям избор – метал, фибростъкло, дърво и др. Това комбинирано с някой други фактори оказват влияние колко дълго входната ви врата ще изглежда точно по начина по който си представяте.

Първото нещо което трябва да предвидите е какви ще са атмосферните условия на които врата ще бъде изложена. Трябва много добре да проверите издръжливостта на материала от който е направена врата и качеството на системата за защита от атмосферните условия.

Метал

Този тип врати са обикновено направени от вътрешна рамка със 24 см. стомана (или дори по-дебела на премиум вратите) Вътрешността на този тип врати е запълнена с пяна за изолация. Крайното външно покритие при металните входни врати е от различни типове полиестер, като те могат да се нуждаят от допълнителна обработка след време. Високо-качествените врати имат винилно покритие за повишена защита от атмосферните влияния като слънце и вода. Понякога се използва и дървесен фурнир за по-добър естествен вид. Този тип покритие може да бъде лакирано в цвят по избор.

Дърво

Популярен избор поради естетични причини, дървените входни врати могат да бъдат изработени в различни варианти, както и могат да бъдат боядисани и лакирани в различни цветове. Някой дървени врати са изработени от дървена рамка покрита с фурнир. Това спомага за да се предотврати свиването и разширяването при променливи атмосферни влияния. Свиването и разширяването е често срещан проблем при солидните дървени врати.

Дървените врати са най-добър избор когато се слагат на защитени места като – навеси, вътрешни помещения или допълнителни врати.

Дървените врати се нуждаят от допълнителна поддръжка и се налага тяхното периодично обновяване чрез лакиране, запечатване за по-дълъг живот.

Фибростъкло и композитни материали

Сравнително здрави и сравнително без нужда от допълнителна поддръжка този тип врати могат да имитират и вида на металните/дървените врати. Обикновенно се правят на база на рамка от дърво или фибростъкло. Вътрешността им е запълнена с полиуретанова пяна като изолация.

Обикновенно тези врати имат най-голяма гаранция от трите типа и могат да струват от 400лв. до 10 000 лв за цялостна изградена система със нужните обкови и материали.

За жалост все още не са особено популярни в България и няма достатъчно голям пазар за този тип врати.

Пожароустойчиви

Това са врати със специален клас сертифицирани специално за помещения със повишена опасност от пожар. Този тип врати отговарят на редица изисквания и обикновенно отговарят на заложени стандарти на Дирекция Национална Служба Пожарна и Аварийна Безопасност изх. No ПО ПС 269/30.03.2005 за приложимост в Република България. Пример за такъв тип врата е : https://vratiabc.com/471-2/

Актуални цени и Списък с подходящи входни врати можете да намерите тук : Блиндирани врати цени

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.