събота, ноември 27, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Хранене при котките – част втора – хранене при възрастни котки.


С възрастта хранителните потребности на котките
се променят. Ако храните правилно котката си , то това ще удължи живота на вашия любимец и ще предотврати развитието на много заболявания. За избор на подходяща храна и диета спрямо специфичните нужди на вашата котка може да ви помогне и ветиринарния Ви лекар.
Факторите, влияещи на количеството храна, нужно за здравословното състояние на една котка, са жизненост, температура на тялото и метаболизъм.

При идеално състояние животното поддържа пропорционално развито тяло, има очертана талия зад гръдния кош ,а ребрата може да се напипат и са покрити от съвсем малко мастна тъкан.
Повечето котки не се хранят по график така ,че е препоръчително да имат достъп до храната си по всяко време. Особено важно е постоянното наличие на прясна вода. Опитвайте се поне веднъж на ден да сменяте водата на котката.
За разлика от кучетата котките се нуждаят от повече белтъци и хранителни вещества , важни за правилното им израстване и развитие. Тауринът например е важен елемент както за подраствашите котенца така и вече за развитите котки в напреднала възраст. Това е и причината котката да се храни с специално предназначена котешка храна и никога с кучешка.Възможно е да давате на котката си след едногодишна възраст и специална храна за поддържане на теглото(задължително за котки над 1 годишна възраст и никога при бременни и кърмещи котки).
Възможно е при две котки от една порода и на една възраст храненето и апетита на всяка една от тях да е различен. Причината за това е различния им метаболизъм , точно както и при хората.
Затлъстяването при котките е един от основните проблеми на средната възраст 6-8 год. Към 10 годишните котки този проблем се среща по-рядко,а при напреднала възраст се намалява още повече.
Според редица изследвания ,възрастните котки не усвояват така добре мазнините както младите котки. Затова трябва да се знае,че за да поддържат своята активност възрастните котки трябва да консумират повече мазнини.
Необходимостта от протеини при котката е по-голяма, отколкото при други животни. Ако котката е на диета в която протеините отсъстват или са недостатъчни , това може да увреди имунната и система. Затова трябва да се консултираме с ветеринарния лекар за да прецени каква диета е правилна за нашата котка.
Храната за възрастни котки е тип „Adult“ , като е прието долната граница при която се започва храненето на котката да е 1 година ,а горната от 8 до 10 години спрямо типа и вида на храната.

Четете още – Хранене при котките – част първа – Хранене при малките котки

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.