четвъртък, март 23, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

С каква храна да храним домашната си котка.

Коя храна е подходяща за котката ни?

Коя котешка храна е подходяща за домашния ни любимец и има необходимите хранителни свойства ? Каква храна за котки да изберем ? Как да я познаем, какво да търсим и за какво да внимаваме при избора.

Много от нас , търсейки добра храна, погрешно се нахвърлят на популярните и скъпи марки ,на тези , които познават от телевизионните реклами и списанията. Добрата храна е пълноценната, тази с качествен състав. Тя е вкусна за котката и достъпна за стопаните. Избягвайте неизяснените или откровенно нискокачествени съставки. Гледайте етикета! Уверете се ,че храната съдържа всички протеини ,витамини, въглехидрати нужни за правилното израстване на котенцето и дългия му живот.  Основно котешките храни се делят на две групи: суха (гранули) и консервирана (мокра).

Сухата храна за котки има три основни класа – нисък (обикновен), среден (премиум) и висок (суперпремиум). Колкото по-висок е класът суха храна, толкова повече хранителни свойства има тя – съдържа повече витамини, протеини и др. полезни съставки. Високият клас храна е както по-пълноценен ,така и по-калоричен.

Ето един нагледен пример : ако храните котката си с нисък клас(обикновен) суха храна – тя би се нуждала от средно 100гр. храна  дневно , то от по високия среден(премиум) клас ,това количество би било – 75гр. , а при сухите храни висок клас (суперпремиум), това количество би спаднало наполовина – 50гр. Затова и цената и е нормално да е 2-3 пъти по-висока от ниските класове.

Ето и няколко съвета как да познаете качествената суха храна за котки :

Качествена суха храна за котки
Качествена суха храна за котки

1.  Качествените гранули за котки са с кафяв цвят.

Начинът на получаване на гранулите го предполага. Всичко, което е жълто , червено или е в други цветове е пълно с оцветители, оцветители и само оцветители.

2.  Качествената гранула не се продава във хипермаркетите и големите магазини.

В зоомагазините има голямо разнообразие и най-различни сухи храни за котки, но няма лекар, който да ви консултира коя храна е най-подходяща за котенцето ви, затова ,ако е възможно пазарувайте от места с разнообразие и лекар консултант.

3. Качествените гранули са пакетирани.

Пазаруването на насипна храна за котката по принцип е много порочна практика. Това, което овкусява храната са мазнините. А, те гранясват в контакт с кислорода от въздуха. Това означава, че разпечатаните пакети, от които ви измерват храната, е с намалени вкусови и хранителни качества, а и не се знае до колко съдържанието в чувала е това за което се твърди.

4. Качествените гранули са в строг баланс цена – качество.

Ако една храна струва 3 лв. за килограм, то замислете се колко хранителни вещества има в нея и колко е процента на съдържание на месо .Колко е платено за опаковката, колко за оцветителите, колко за рекламите по TV, радио и билбордове. Както няма да видите реклама за бутиковата козметика, така няма и за високите класове храна. Те са предпочели да се рекламират на мястото, на което се продават чрез инфомационни бюлетини, обучение на продавачите и консултантите, за да могат те да ви дадат най-доброто за вашия любимец. Но пак да повторим има и изключения от това правило. Както и при дрехите ,които си купуваме – не винаги най-скъпото е най-качествено.

Тук е мястото да развенчаем един мит – ако котката яде само суха храна , бъбреците и се запушват след време и котката умира – това е напълно невярно твърдение , без значение дали котката ви е персийска ,британска , или просто улична такава . Причината е запушваненето на уретрата (не на бъбреците ,както често погрешно се твърди),заради консервантите, които се съдържат в нискокачествени сухи храни , те водят до образуване на камъни в пикочния мехур, които респективно при излизането си запушват пикочните пътища и в случай, че не бъде потърсена лекарска помощ, възможно е котенцето да умре за 48 часа! Повечето високи класове суха храна са съобразени с тази особеност на котките и склонноста им да развиват уролитиаза. 

   Мокрите котешки храни обикновенно се продават под формата на консерви и паучове. Тук също важи правилото – винаги гледайте етикета. Какво се съдържа в храната и в какви количества. По принцип в мократа (консервираната) котешка храна се съдържа по-нисък процент на полезни съставки за сметка на повече течност – вода. Затова когато храните котката си не се учудвайте ,че тя похапва повечко мокра храна за сметка на сухата. Ако например котката ви яде по 100гр. суха храна на ден , то мокра би консумирала около 3 пъти повече т.е. около 300гр. Така тя успява и да приеме нужните и за организма съставки. Погрешно е разбирането, че протеинът в сухите храни е от житен произход, докато в консервираните храни е от месо. В действителност всички видове котешки храни съдържат протеин от месо и от жито.

Какво трябва  и какво не трябва да съдържа добрата котешка храна. 

Не трябва да гледаме само процентните съставки на етикета под „гарантирани съставки“
Най-необходимите за котката хранителни съставки са : протеини , мазнини и съдържанието на фибри. Тяхното процентно съдържание обаче често се осигурява от нискокачествени или дори вредни съставки.

За източници на протеин трябва да избягваме следните съставки :

  • Суроватка(Whey)
  • Царевица(Corn)
  • Соя(Soy)

Като цяло зърнените култури  са крайно неподходящи за котешкия организъм – те са несмилаеми протеини и не могат да се усвоят от котешкия организъм. Знае се ,че причиняват проблеми с бъбреците.
Царевичните култури са едни от най-честите причинители на алергии при котките и кучетата.

Внимавайте и за следните съставки – царевично брашно(ground yellow corn) , царевичен глутен(corn gluten meal)
царевични зърна(whole grain corn), пълнозърнеста пшеница(ground whole wheat) ,
пълнозърнесто пшенично брашно(whole wheat flour) и други подобни на база царевица  и пшеница и техните производни.

Друг опасен източник на протеин, който често се включва в състава на сухите и консервирани храни са – субпродуктите.
Те също като зърнените и пшенични култури са несмилаеми протеини , които не трябва да се използват.
Масово се използват – пилешки глави , рибешки глави , пилешки и пуешки крайници,кожа и перушина от най-различни животни,
както и остатъци от кости без това пряко да се опоменава.
Всичко тези субпродукти са изхвърлени като отпадъци, негодни за човешка консумация.
Те не съдържат месо и дори е твърде вероятно да са заразени с множество и най-различни химикали и бактерии. Защо тогава да храним котката си с тях ?

Друга опасна съставка която трябва да се избягва е – „месно и костно брашно“ (Meat and bone meal (MBM)).
Опасността при употребата му е голяма защото в състава му често се съдържа месо и кости от убити/мъртви/заразени
животни. Проблем тук е неизяснения произход.

И накрая – внимавайте за консервантите, които се използват в котешките храни.
Като цяло няма полезни такива ,но тук ще посочим 3-те особено вредни, които трябва да избягваме на всяка цена. Това са :

  • Бутилхидрокситолуен (Butylated hydroxytoluene (BHT))
  • Бутилхидроксианизол (Butylated hydroxyanisole (BHA))
  • Етоксиквин (Ethoxyquin)

Бутилхидрокситолуен (BHT) и Бутилхидроксианизол (BHA) предизвикват бъбречна и чернодробна дисфункция.
Те са особено канцерогенни.

Етоксиквин-а се използва в химическата индустрия като стабилизатор за гуми . В котешките храни се използва за предпазване на гранясването на мастната тъкан. Дали тук се използва по предназначение , оставяме Вие да прецените. В природата има естествени консерванти ,които могат да се използват като заместители на горепосочените  химикали ,без да вредят на котешкия организъм. Това не се прави, защото чрез  вредните консерванти се удължава срока на годност на храните до 2-3 години без те да се развалят, което позволява на производителите по-голямо производство и по-ниски загуби.

Често на домашния ви любимец се изписват множество лекарста и се нарочва лечение в резултат на множество проблеми – опадане на козината , бъбречна недостатъчност , чернодробни инфекции , проблеми с уретрата и пикочопроводите.
Едно просто лечение на тези проблеми би бил , избягването на  котешки храни ,които съдържат тези неподходящи и вредни съставки. Затова ако наистина ви интересува доброто състояние и дълголетие на любимеца Ви – преценете сами – каква котешка храна да изберете .

Четете още :

  1. Хранене при котките – част първа – Хранене при малките котки
  2. Хранене при котките – част втора – Хранене при възрастните котки

Част от информация за статията взехме от  : Др Мила Бобадова (лице на кампанията “Срещу насилието” за инкриминиране на насилието над животните.)  , Джон Алберхт (независим консултант – котешки,кучешки храни) 

Горната статия не цели продажба и рекламиране на типове или видове котешка храна ,затова не присъстват имена.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.