петък, юни 2, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Паркет, ламинат, дюшеме или другa подова настилка

Предимства и недостатъци на едни от най-често срещаните подови настилки у нас – масивният паркет, ламината и дюшемето ,кога и къде е подходящо да бъдат положени .

Паркет

Дървеният паркет безспорно един от най-красивите и

Паркетът е рентабиленМасивния дървен паркет е изключително дълготрайна подова настилка. Той подлежи на многократно реставриране чрез неговото циклене и е сравнително лесен за ремонт при повреда. Цените на дъбовия паркет варират между 35лв. и 85лв. за кв.м в зависимост от размера и качеството му. Буковия паркет може да се намери на цени от 25лв. до 55лв. за кв.м. Екзотичните паркети с форми и нестандартно полагане като цяло са по-скъпи, но и от тях може да се намерят на цени от около 55лв. за кв.м . рентабилни подови покрития. Паркетът е добър изолатор ,издръжлив е и е лесен за поддръжка. С навлизането на нашият пазар на така наречените екзотични паркети отпадна и едно от недостатъците му, а именно бедната цветова гама и форми. В момента може да се намери паркет с почти всякакво оцветяване и най – различни декоративни елементи. Разбира се ако не си харесаме цвят винаги може да прибегнем до известният ни байц или лазурен лак, чиято цветова гама е огромна.

При положение, че ще ползваме паркета минимум 30г. , средна цена около 50лв. за кв.м не е прекомерна защото това е една добра инвестиция , която с времето ще ни носи радост и уют без нужда от честа подмяна.

 Къде да положим дървения паркет – Може да се положи практически навсякъде , единствено без мокрите помещения (банята , душ), но има места, където ако сложим масивен паркет ще се налага по-често да го реставрираме. Не е препоръчително полагането му в антретата или силно натоварени обществени помещения и места където има влага. Не е рентабилно поради простата причина ,че лаковото покритие на паркета се драска от камъчета, износва се по-бързо и ако не се реставрира навреме се захабяват паркетините. За влагата е явно ,че не действа добре на всеки един дървен материал и дървения паркет не е изключение.

 За недостатъци на паркета можем да споменем сравнително по-високата цена за първоначалното му полагане, циклене и лакиране, но все пак в дълготраен план той излиза изключително рентабилен и ни пести средства от периодично подменяне на подовата настилка и перипетиите около това.

Дюшеме

Дюшеме

 Също като паркета , дюшемето е добър изолатор, красиво, сравнително лесно се поддържа.

За съжаление на нашият пазар се срещат сравнително рядко дюшемета с нужната влага на дървото. В момента се предлагат вносни (от Германия) , които са с нужната влага (9%-11%), но са доста тънки (16-18мм), от което се губи ефекта на дюшемето. За дюшемето можем да кажем, че ако е с нужната влага и е положено качествено е много атрактивна и дълготрайна подова настилка. Но в противен случай много скоро след полагането му се отварят значителни фуги, които са трудни за ремонт.
Дюшемето е подходящо за големи помещения и къщи с висок таван с оглед на това, че отнема от височината на стаята около 5-10см.

 Естествено правила няма така, че навсякъде, където желаете да имате дюшеме то е подходящо.

Тук е мястото да споменем и за дюшемето за външно ползване или така нареченият декинг. То се различава от обикновеното, като е специално обработено и спокойно може да се полага и ползва на открито.

 В последно време в България се появиха и така наречените изкуствен декинг – изработен от изкуствени материали като PVC например .

Ламинат

Ламинат

 Предимствата на ламината са: сравнително ниската цена (по-евтин е от масивния буков паркет), богат избор и богата цветова гама , евтиното му полагане, не се влияе от влагата (разливане на течност от горе му , вузможност от раздуване поради висока влажност).

НедостатъциЛаминираният паркет има слаби изолационни качества, лесно е нараним, не подлежи на реставрация, значително краткотраен живот в сравнение с масивния паркет.

 Къде е рентабилно да сложим ламиниран паркет – В малки помещения, където можем да си позволим да го подменяме през няколко години. Разбира се това е само наше мнение и е факт, че през последните години ламината навлиза доста масово на нашият пазар и се полага в почти всякакъв вид помещения, дори и в силно натоварени заведения и кафенета , така че ако ви харесва тази подова настилка ,полагайте я където решите, но имайте предвид, че тя се нуждае от по-внимателно ползване за да може да издържи възможно най-дълго.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.