понеделник, март 20, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Помощ старият дървен паркет скърца – лесно и евтино решение на проблема.

alt

Често срещано явление със стария паркет в дома ни е неговото скърцане.

 Едва ли на някой е приятно, когато се буди нощем от „скърцащия паркет“ , поради това ,че друг член от семейството се опитва „котешком“ да се придвижи до тоалетната…

Решенията са няколко – махането на старият паркет и слагането на нов – бил той ламиниран или пък масивен или викането на специализирана фирма която да пренареди и да залепи старият паркет наново след което скърцането изчезва напълно , но и в двата случая това коства определен ресурс , а в днешно време пари трябва да се пестят !

Ето един начин по който лесно и сами можете да се справите с този неприятен проблем без това да ви коства една маса пари . Стига да имате желание за работа и свободно време за справяне със досадното скърцане на стария дървен паркет.

Начин на работа и необходими материали :

За залепването на паркета ще използваме един стар и изпитан от старите майстори метод.

За залепването на скърцащия стар паркет трябва да вземем нужното количество лепило (толкова повече, колкото е по-голяма площа която скърца). И ще го „инжектираме“ в скърцащия паркет чрез малки дупчици , които ще пробием с най-тънката бургия която имаме под ръка.

За целта ще ни трябват :

1.Бормашина с която да направим малки дупчици в стария дървен паркет.

2.Най-тънката бургия с която разполагаме за да направим дупките в паркета.

3.Няколко големи спринцовки (50 кубикови) , защото бързо се зацапват и една няма да ни е достатъчна – вземете първо 4-5 и ако не ви стигнат в зависимост от площа, която ще обработвате ,може да вземете още.

4.Полиуретаново лепило с което ще залепим скърцащия паркет към основата – добра работа върши италианското полиуретаново лепило Protopur , което се продава течно в тубички (можем да го намерим от по-големите строителни магазини) . Като алтернатива можем да използваме и други по-евтини турски лепила(Quatrotech , Strong и др.)които не отстъпват по-качество и на по-скъпото италианско. Питайте ,когато отидете в съответния магазин, като им кажете за каква цел ще използвате лепилото и те ще ви насочат кое е най-доброто решение за вашия проблем. По възможност вземете лепило с цвят близък до този на паркета Ви.

Подготовка на паркета преди лепенето :

Първо определете местата ,където паркета Ви скърца ,обикновено това са местата, където натоварването и износването е най-голямо . Също така друга причина за скърцането на подовата настилка може да е износването , изронването на подложката отдолу – биля тя замазка или дървени греди.

След като установите местата ,където старият паркет скърца и ги набележете остава само да се приготвите за работата.

Пристъпване към работа :

Първо пробийте пробно един отвор на бавни обороти за да определите каква е дълбочината до която можете да пробивате дървения паркет ,защото ако ударите на твърдо на големи обороти ще счупите бургията.

След като вече сте преценили нужният натиск и дълбочината до която можете да пробивате в паркета ,пристъпете смело към действие и направете от 5 до 10 дупки на м2 (подребата на дупчиците определете в зависимост от местата които скърцат най-много) след това в така създадените дупчици в стария скърцащ паркет инжектирайте с помоща на спринцовката малко от лепилото. Самото лепило след като се инжектира се раздува отдолу и залепя паркета за основата. Вижте посоченото технологично време на лепилото с което работите за съхнене и оставете за посоченото там време паркета да изсъхне добре преди да стъпвате отгоре. След като лепилото изсъхне добре проверете дупчиците в паркета и отстрането излишното засъхнало лепило с помоща на шпакличка или фина шкурка.

Благодарение на това ,че дупчиците, които пробиваме са малки и близкият цвят на лепилото с цвета на паркета гарантира едва забележима разлика на местата където сме извършили процедурата.

Ефектът от тази процедура обаче е поразителен при правилното и изпълнение старият дървен под / паркет спира да скърца на 100% ,също така осигурява и стабилността му и фиксирането му на място ,ако е имало преди това по-големи съединителни фуги или се е местил под тежестта ни.

За качествено изпълнение се заредете с търпение , работата е бавна и мръсна ,но ефектът е дълготраен и си заслужава усилията ,а инвестицията е минимална и няма аналог .

Образователен клип – как да залепим стария дървен под и той да спре да скърца.

{youtube}RwBoU2iCWDE{/youtube}

В клипа е посочена и техника за заличаване на следите след инжектирането на лепилото в паркета / пода.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.