четвъртък, декември 1, 2022
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Хранене при котките – част първа – Хранене при малките котки

В няколко части ще ви опишем правилното хранене при котките , преминавайки през различните етапи от тяхното развитие – от раждането им, през израстването , бременноста , кърменето на малките котенца и накрая през последните етапи от живота – тяхната „старост“

Част първа – Хранене при малките котки след раждането им

Малките котенца след своето раждане са изцяло зависими от майките си, било то за хранене или за извършване на своите физиологични нужди.
До момента на проглеждане (12-16 ден) малките котенца задоволяват своите хранителни нужди изцяло от майчината кърма.
През този период е нормално наддаването на тегло приблизително с около 100г. седмично.
След навършване на 3 – 4-седмична възраст котенцата започват да се интересуват по-интензивно от заобикалящата ги среда, в това число и с какво се тяхната майка.

В края на първия месец на мъничетата може да се предлага някакъв пастет, предназначен за бебета, добре размесен с топла вода или прясно мляко до получаване на рядка каша. От този момент започва и процесът на отбиване, който би трябвало да завърши към 7 – 8-та седмица. През този период е желателно поне веднъж дневно малките да се пускат при майката да посучат, защото иначе има опасност тя да развие мастит.

След отбиването , котенцата трябва да се хранят с пълноценна и балансирана храна. Това може да са паучове или консервирана храна , подходяща за малки котенца. Може да храните мъничетата и с гранулирана храна(за малки котенца) въпреки ,че с нея трябва да се внимава – гранулите не трябва да са прекалено големи и понякога малкото котенце не иска да ги яде , защото са твърди.

Препоръчва се котенцата да се хранят 3-4 пъти на ден през този интензивен период и по всяко време да имат прясна вода. Ако забележите ,че котенцето се върти около купата и не пие от водата сменете му я.

Никога не навлажнявайте сухата храна – така тя се разваля и котенцето няма да я яде. Консервираната храна ,държана на стайна температура изсъхва и се разваля за около час ,два .Така ,че ако котенцето ви не я изяде до това време ,трябва да я изхвърлите. Ако правите промени в хранителния режим или в типа храна, която давате – нека е постепенно , в продължение на 7-10-дневен период, за да се избегне потенциално храносмилателно разстройство.
Най-интензивен растеж при малките котенца се наблюдава между 2-рия и 7-ия месец. Тогава те достигат 70-80% от теглото на възрастните индивиди. Енергийните нужди през този период са много големи, достигат до 220 – 240ксаl на килограм тегло. Храните за котета-бебета съдържат 15-20% повече протеин, отколкото храните за възрастни; калцият и фосфорът са в определено съотношение и в оптимално количество.
От седмия месец до първата година на раждането котенцето трябва да се храни два пъти на ден, а количеството храна, което му се дава, да е в съответствие с неговата жизненост и състояние. Малките котенца се нуждаят от близо два пъти повече енергия на килограм тегло в сравнение с възрастната котка.Обикновенно малките котенца завършват своя растеж приблизително на 9 – 11 месечна възраст. Нормално е след този етап дa преминат пocтeпенно на храни, предназначени за зрели котки.  Ако все пак се чудите как и с какво да храните котката си ветеринарния лекар може да ви даде съвет и да ви препоръча начин и количество храна на ден.

Таблица с препоръчителни дневни дози за прием на храна при котки до 1 година:

Таблица прием храна при малки котки

Четете още – Хранене при котките – част втора – Хранене при възрастните котки

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.