четвъртък, юни 24, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Бира за здраве!

altУмереното консумиране на пенливата напитка предпазва от редица заболявания.

Бирата повишава чувствителността на инсулина и така намалява риска от появата на диабет.

Според международни проучвания умерената консумация на бира може да намали риска от диабет и метаболитен синдром. Той се характеризира със затлъстяване, увеличаване обиколката на талията, инсулинова резистентност, завишени нива на триглицеридите и на кръвната захар на гладно, високо кръвно налягане, намаляване на добрия холестерол HDL. Всички тези фактори повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Освен това ниската консумация на бира спомага за ограничаване на риска от появата на диабет тип 2 , който се дължи на намалената чувствителност на инсулина към захарта. Този хормон разгражда глюкозата в тялото. Понякога обаче той става резистентен. Бирата повишава чувствителността на инсулина и така намалява риска от появата на диабет.

Някои диетолози особено препоръчват да се консумират храни с ниско гликемично натоварване, което се свързва с наличното съдържание на въглехидрати в храните. Бирата има ниско до средно гликемично натоварване, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко. Все повече нарастват доказателствата, че малката до умерена консумация на нискоалкохолни напитки се свързва с намаляване на риска от метаболитен синдром.

В подкрепа на тези резултати е изследване, проведено от испанските учени д-р Роза Ламуела и д-р Рамон Еструч от Университетската клиника при Института по здравеопазване Карлос III в Мадрид.  Тествали  са 1249 мъже и жени над 57-годишна възраст, които се придържат към средиземноморската диета и консумират от 1 до 3 стандартни питиета бира дневно. Те не само не напълнели, но дори в отделни случаи отслабнали. Поради нискокалорийното съдържание на бирата (43 калории на 100 милилитра) процентното съотношение на мазнини към телесната маса също се понижило.

До сходни изводи стигат и швейцарски учени след проведено изследване с 6172 мъже и жени на възраст между 35 и 75 години. Основната му цел била да установи каква е връзката между консумацията на алкохол и симптомите на метаболитния синдром и диабета. За да са максимално достоверни резултатите, приемът на алкохол на всеки един от участниците в проучването е установяван с биохимични тестове.

Въз основа на получените данни учените стигат до заключението, че най-малко предразположена към диабет и метаболитен синдром е групата на участниците с ниска консумация на алкохол в сравнение с въздържателите и консуматорите на много големи количества.

Информацията е по данни на сп. Diabetic Medicine

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.