неделя, юни 13, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Самомасаж – 4 масажни похвата за облекчаване на стреса

altСамомасаж – 4 масажни похвата за облекчаване на стреса или инструкция за самомасаж и как можем сами да постигнем ефект при самомасаж – техники и типове.

Когато толкова много неща се случват с нас на работа и през времето, което прекараваме със семейството си, понякога усещаме, че стресът е станал нормална и неразделна част от живота ни. Живеем в шарен свят с различни хора и всеки има различни методи за борба със стреса. Някои пият, други купонясват с приятели по дискотеки, трети избират да прекарат свободното си време в спорт или сред природата, но едно от най-мощните оръжия срещу стреса е масажът. Или самомасажът, ако нямаме възможност да посетим професионалист, който да се погрижи за нас по професионален начин.

Когато си мислим за масаж много от нас се сещат за скъпи бутикови салони или луксозни спа или медицински центрове със сериозни рехабилитатори и кинезитерапевти грижещи се за нашето здраве. Но дори и да нямаме възможност да посетим някои от гореизброените места, съществуват техники и похвати, които сами можем да приложим върху себе си практически навсякъде. Похватите не са сложни, не изискват добре развит усет и познания по анатомия, но за сметка на това са много ефективни, когато имаме нужда да релаксираме и да се отпуснем.

Ето четирите релаксиращи масажни рутини за самомасаж :

1. Релаксация на ръцете

– Разтрийте всеки от пръстите си от основата до върха, като нежно издърпвате и усуквате докато се движите нагоре.
– Масажирайте меките тъкани на дланите си с палеца и показалеца ,като оформите „щипка” . С показалеца разтривате дланта, а с палеца горната месеста част.
– Стиснете и разтрийте кожичката между показалеца и палеца си.
– Като използвате твърд и контролиран натиск с кокалчетата на пръстите разтриите дланта и след това омачкайте и самите пръсти.

2. Похвати за тил

– Докато седите сложете и двете си длани заедно зад главата и вплетете пръстите си. Наклонете главата си напред, като позволите на тежестта на дланите ви да придърпа главата напред. Това разтяга изключително добре мускулите на тила и на горната част на гърба.
– Все още с наведена напред глава започенете да масажирате мускулите на тила от рамената до основата на черепа.

3. Облекчение при напрегнати рамена

За тази техника ще се нуждаете от твърда гумена топка или тенис топка.
– С гръб към стената застанете на около 40 сантиметра от нея и клекнете ,като притискате задните си части плътно към стената.
– Сложете топката зад вас ,възможно най-горе между рамената и стената и БАВНО се изправете ,като се стремите да поддържате силен и контролиран натиск върху най-напрегнатите части на раменете и трапеца ви.
– Ако попаднете на стегнато или чувствително място спрете и задръжте натиска докато напрежението в зоната не се разсее и болката не намалее( обикновенно около една минута масаж в такива зони е достатъчен)

4.Облекчаване на главоболия свързани с високи нива на стрес

– Поставете върховете на пръстите си върху слепоочието и започнете да масажирате обратно на часовниковата стрелка.
– Масажирайте челото и скалпа
– С леки и нежни пощиващи и омачкващи движения обработете ушната мида и зоната зад нея докато не стигнете основата на черепа.
– Масажирайте подтилните мускули и отново разтрийте интензивно скалпа, за да се засили циркулацията в зоната.
– Разтрийте слепоочията, след това затворете очи и поставете пръсти върху тях , нежно притиснете и разтрийте ВНИМАТЕЛНО очите си и зоната под веждите.
– Поемете дълбоко дъх и си пожелайте нещо хубаво. http://massageplovdiv.weebly.com

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.