петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Готвене с конвектомат – магията на професионалната кухня

Неоспорим факт е, че един конвектомат може да замени няколко вида професионално оборудване наведнъж: печка, фурна, тиган, тенджера под налягане, фритюрник и др. Това наистина е „уред оркестър“. Много готвачи го наричат „Сърцето на професионална кухня“.

Съвременният ресторант е немислим без конвектомат. Тази универсална машина може да се справи с почти всички видове топлинни процеси при готвене. Какво трябва да се знае преди покупката му?

Какво представлява конвектоматът?

Основният принцип на работа на този уред е комбинирането на два основни вида термична обработка – готвене и пържене – в едно. Тази комбинация позволяват да се приготвят разнообразни ястия в различни режими: „пара“, „конвекция“, „комбиниран режим“. Конвектоматът значително оптимизира работата в кухнята.

Модерните професионални конвектомати днес помагат за намаляване на персонала в заведението за хранене.  В сравнение с предшествениците си те имат повече мощност, капацитет и в същото време са с ергономичен дизайн.

Малко история за появата на този уред

Първите конвектомати са представени на изложение във Франкфурт на Майн от Rational през 1976 г. и веднага предизвикат голям интерес в кулинарните експерти от цял ​​свят. Оттогава конвектоматите са станали по-сложни като уреди за готвене, но по-лесни за работа и поддръжка.  Освен това този готварски уред запазва всички хранителни вещества в използваните продукти. Режимът на конвекция (подаване на горещ въздух при температура 20-270 ° C) позволява да на готвача да се справи с приготвянето на богата гама ястия.

Достойнствата на конвектомата са много

Комбинираният режим (пара + конвекция) е това, което прави конвектоматът днес незаменим за заведението за хранене. Горещият и влажен въздух в работната камера предотвратява изсъхването на храната, намалява загубата на тегло (до 50% в сравнение с традиционните методи) и осигурява равномерно нагряване. Това дава възможност да се намали значително времето за готвене на някои традиционни ястия, които изискват множество манипулации“. Използването на съвременният конвектомат не се ограничава само до готвене. Най-новите модели имат редица допълнителни функции.

  • По-усъвършенстваните са с допълнителен режим: “регенерация”: (60-98°C). Той е предназначен за размразяване, нагряване и поддържане на температурата на продукта. Този режим позволява много внимателно, без загуба на качество и влошаване на органолептичните свойства на продукта, да се затопли предварително приготвените и охладени ястия.
  • Съвременните устройства имат и  функция Gentle Mode – обработка на храна при ниска температура на пара (30-99 ° C). Така може да се приготвят деликатни ястия – морски дарове, десерти. Функцията е отлична при консервиране, пастьоризация, бланширане, размразяване.
Автоматизицията е важна за готвача

Автоматичните програмируеми цикли на готвене при конвектоматите могат значително да намалят разходите за труд. Това прави възможно приготвянето на храна за определен час на следващия ден, като просто се избере желаната програма. Наличието на автоматична система за почистване осигурява висококачествено и бърза чистота във вътрешната камера след определено време.

От къде можете да закупите конвектомат ?

1) Вече може да закупите и онлайн например : Конвектомат от ProfektaKitchen.com

2) Можете да разгледате и на място в някой от шоурумите на фирмте за професионално оборудване в близост до вас.

След всичко изложено – практически съвети относно правилния избор  на конвектомат за ресторант или заведение.

  1. Неговата мощност и големина трябва да отговарят на концепцията на заведението.

2. Модерният уред е добре да има множество допълнителни функции, за които обяснихме по-горе.

3. Нужно е да бъде чисто нов от доказан производител с гаранция при продажбата.

4. Добре е да има осигурено не само гаранционно, но и извънгаранционно обслужване.

5. Цената също е важна. Качествените маркови конвектомати са с по-висока цена, която обаче бързо се изплаща.

6. Задължително преди да се закупи уреда, е нужно да се прегледат функционалните му характеристики (програмируемлекота и простота при работа, режими на готвене за различни ястия, наличие на автоматичен цикъл на измиване и т.н.)

7. Когато се избира модел, трябва да се обърне внимание на броя на нивата в него. Тоест, тук трябва да се знае броя на местата и вида на ресторанта (класически ресторант или ресторант, работещ с полуфабрикати, пекарна, производствен цех в супермаркет).

Готвене

Несъмнено се получават някой от най-вкусните ястия, ето един пример :

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.