събота, септември 16, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Как да се пазим от летните горещини? – Полезни практики

Последните горещи вълни се разстлаха из цялата страна и по света, носейки със себе си покачващи се температури и повишен риск от топлинни нарушения.

Докато лятото настъпва от Калифорния до Мейн и дори далечния арктически Сибир, хора от всички възрасти се борят с това как да избегнат топлинен удар, дехидратация и други болести, свързани с топлината през този сезон.

Рон Циторик (60 г.) от Бърлингтън, щата Върмонт, където най-скорошното понижение на температурата  бе през 90-те години е запален голфър и колоездач. Той казва, че се опитва да тренира по-рано сутрин или вечер в горещите дни, за да избегне най-високите температури и прякото слънцегреене.

„Най-важно за мен е хидратирането“, казва Циторик, който преди три години претърпя сърдечен удар ,но се ангажира да остане в перфектна форма- „Уверявам се, че пия много повече вода“.

Пиене на вода
Пиене на вода

РИСКОВЕ

Рискът от заболявания е особено висок за тези над 65 години- по данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, които са установили, че 36% от смъртността, свързана с топлината в САЩ, са били в тази възрастова категория. С напредване на възрастта телата ни не се приспособяват добре към резките промени в температурата, а рецептите за лекарства и хроничните заболявания могат да повлияе на реакция на топлина.

„Топлината наистина може да бъде заплаха за по-възрастните“, казва Кристин Е. Кистлер, лекар в катедрата по семейна медицина и отдела по гериатрична медицина в Университета в Северна Каролина. „Топлината, на която може би сте успявали да устоите през 30-те си години е същата , с която няма да сте в състояние да се справите когато сте на 80  години.“

Плюс това, диуретиците, успокоителните, бета блокерите и други лекарства за сърце и високо кръвно може да затруднят охлаждането. Консултирайте се с Вашия лекар дали лекарствата, които приемате могат да допринесат за прегряване.

Ако започнете да се чувствате отпаднали, усещате позиви за гадене или световъртеж – след като сте били навън, то послушайте тялото си. Излезте на сянка или потърсете климатизирани зони. Прохладният душ или поливането на студена вода върху китките, глезените и задната част на шията също могат да помогнат за намаляване на телесната температура.

Ако носите маска заради пандемията на коронавирус, не забравяйте да я сваляте, за да  да дишате свободно. Ако все още не се чувствате добре след охлаждане и хидратиране,то потърсете медицинска помощ. Кистлер казва, че се притеснява, че хората ще се откажат да търсят лечение това лято заради огнищата на COVID-19, но ако не го направят ,то рискът от топлинен удар, може да бъде опасно висок. 

   ДЕХИДРАТАЦИЯ

Дехидратацията е сериозен проблем за възрастните хора. Много е важно да не забравяте за приема на течности в горещо време, казва Кристъл Кулър, експерт по поведенческо здраве, който работи с утвърдени в общността програми и за възрастни. Кулър казва, че поведенческите стратегии като изпиване на пълна чаша с вода, витамини или лекарства, вместо една глътка, може да  насърчи хората да пият повече течности.

Ръководството на CDC за защита на възрастните хора от горещините отбелязва, че хората не трябва да чакат докато почувстват жажда  за да започнат да пият течности. Националната медицинска академия счита,че мъжете трябва да пият по 15,5 чаши течност на ден, а жените  около 11,5 чаши дневно. Кулър казва, че е стигнал до извода, че възрастните хора са склонни да пият повече, ако използват малки чаши, които се пълнят често, а не гигантски контейнери в стил „голяма халба“, които често  изглеждат поразителни.

АЛКОХОЛ И КОФЕИН

Избягвайте алкохола и кофеина, тъй като те могат да бъдат дехидратиращи. Ефективното предпазване от слънчево изгаряне е нещо повече от това да не сте зачервени ,а кожата Ви да не изпитва дискомфорт, казва Кистлер. По-възрастните хора имат повишен риск от рак на кожата, затова носете слънцезащитен крем със защита от широк спектър, шапка с широка периферия и слънчеви очила. Топлинният обрив е това сърбящо състояние на кожата,което може да се развие, ако сте навън под жаркото слънце. Носенето на светли, широки дрехи, изработени от дишащи тъкани може да Ви помогне да се запазите и да предотвратите появата на обриви.

РАЗХЛАЖДАЩИ НАПИТКИ

Разхлаждащи напитки
Разхлаждащи напитки

Останете у дома в най-горещите дни. Търсете климатизирани зони. Ако нямате климатик у дома, то задължително се снабдете с вентилатор. Има и програми за енергийна помощ в подкрепа на хората с ниски доходи, ако имате проблеми с плащането на сметката за електричество, то не губете време! Свържете се с най-близкия офис за помощ и повече информация.

Потърсете сянка. Разходете се в гората вместо по пътеката на слънце или се установете дебелата сянка. Ако трябва да излезете, преместете срещите в графика си рано сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова силно и има достатъчно сянка на разположение.

Приемайте повече вода. Създайте си навика да отпивате глътка вода редовно. Овкусяването на вода с плодове и дори зеленчуци като краставица може да я направи доста освежаваща, а някои бутилки за вода за многократна употреба включват сърцевина, която може да се зарежда с лимони, ябълки или ягоди. Някои плодове имат високо водно съдържание, така че изберете диня или грозде за закуска.

В настоящата статия Ви представихме някои прости , но на практика животоспасяващи съвети за справяне с горещите летни дни,минимизирайки вредата от парещото слънце,а приложението им оставяме на Вас!

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.