събота, септември 16, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Лятно почистване на колата и тапицерията – Основни притеснения

Често погрешно схващане при почистване на всякакъв вид тапицерия е, че колкото повече вода се използва, толкова по-добър е резултатът. Това не може да бъде по-далеч от истината, тъй като повече вода не означава непременно по-ефективно отстраняване на петната. Влагата е изключително лоша за тъканта и може да  я повреди, а с това  да остави интериора на автомобила с миризма на плесен.

  Премахване на миризми от интериора на автомобила

Обичайно е тапицерията на автомобила да е белязана от петна и да е поела аромати във времето. Преди да започнете какъвто и да било вид почистване, то първата стъпка е да се справите с миризмата.

  Премахването на миризми от вътрешността на автомобила може да се извърши в 5 лесни стъпки :

СТЪПКА 1: Напълнете две купи с ябълков оцет.

СТЪПКА 2 : Поставете една купа на таблото на колата, а другата – на задната седалка през нощта преди почистването.

СТЪПКА 3: Затворете всички прозорци и врати и оставете купичките за една нощ.

Бистрият оцет трябва ефективно да абсорбира всички миризми от автомобила.

СТЪПКА 4: Отстранете чашите с оцет сутринта и оставете вратите и прозорците на колата отворени докато миризмата е напълно изчезнала.

СТЪПКА 5: (по избор) Последната стъпка е да почистите старателно тапицерията на автомобила и да направите преглед на петната, които трябва да се разгледат, тъй като автомобилът вече изсъхва и се проветрява.

  Отървете се от петната по тапицерията на автомобила

Почистване на тапицерията със спрей
Почистване на тапицерията със спрей

Преди да започнете процеса на отстраняване на петна, ще трябва да подготвите следните домашни почистващи разтвори.

За първата част от почистването ще са Ви необходими :

¼ чаша сода за хляб

1 чаша топла вода .

Смесете содата и водата, а с това сте готови да преминете към втората част.

  За втората част от процеса на почистване ще са Ви  необходими : топла вода , препарат за миене на съдове и ¼ чаша оцет в спрей-бутилка.

Смесете топлата вода с няколко впръсквания препарат за миене на съдове и ¼ чаша оцет в спрей бутилката.

Разклатете добре сместа и я оставете да престои за 5 минути.

И сега сме готови да започнем да почистваме тапицерията на колата:

СТЪПКА 1: Използвайте четка за зъби, за да нанесете внимателно разтвора от сода и вода върху всякакви петна, които покриват тапицерията и оставете разтвора да действа за 30 минути. Дайте му време за да проникне в петната. (Това е  чудесна процедура за почистване на упорити петна, включително петна от кетчуп и кафе и много други.)

СТЪПКА 2: След половин час използвайте чиста суха кърпа, а с нея  изтрийте петната със сода и вода. Постарайте се да бъде абсорбирана колкото е възможно повече течност, преди да преминете към следващата стъпка от процеса на почистване на автомобилната тапицерия.

СТЪПКА 3: Използвайте препарата за почистване, вода и оцет, а с тях  напръскайте тапицерията, като започнете от предните седалки и се движите към задната част.

СТЪПКА 4: След като напръскате седалките, използвайте четка с твърда четина, за да работите леко в разтвора.

СТЪПКА 5: Оставете сместа да престои 15 минути на седалките и след това използвайте сухи кърпи, за да абсорбирате излишната влага.

СТЪПКА 6: Последната стъпка е да се проветри колата, за да се отървете от всякакви миризми. Може да оставите всички врати и прозорци на автомобила отворени през останалата част от деня или докато цялата миризма от почистването изчезне.

  Други алтернативи 

  Бебешки кърпички- Те вършат изненадващо добра работа и то не само при малчуганите. За почистване на тапицерията на автомобил са също идеални. Не е задължително да носите сапунен разтвор навсякъде за да почистите седалките. Бебешките кърпички са чудесна алтернатива, а благодарение на тях ще редуцирате осезаемо броя на упоритите петна. Те не съдържат абразивни химикали, което е особено важно за околната среда, а и е безопасно за хора с малки деца и възрастни с чувствителна кожа или алергии. 

  Кърпи за почистване Сухите хигиенизиращи  кърпи са също са чудесни за почистване на тапицерията на автомобила. Те са безвредни и изключително ефективни  в комбинация с препарати за почистване на автомобилна тапицерия. Допълнителен бонус за използването им е фактът, че оставят в автомобила Ви трайно и свежо ухание.

   Газирана вода/ сода Друг  препарат за отстраняване на петна, който си заслужава да се изпробва. Той работи особено добре при петна от хранене на малки деца, които често оставят отпечатък върху тапицерията на автомобила. Содата е евтин и достъпен вариант, а и предлага цялостно почистване на много тъкани. Смес от сода за хляб и вода също върши чудесна работа като алтернатива за почистване на автомобилна тапицерия и отстраняване на упорити петна. 

  Амонячен разтвор: Сместа от чист амоняк и вода може да се използва за освежаване на стелките или мокета. С течение на времето, цветът на стелките може да започне да избледнява, а тази смес ще помогне за възстановяване на цвета. Ето как настилките в автомобила ще изглеждат страхотно!

Добре е накрая да почистете и цялостно колата с прахомукачката.

Почистване на салона с прахосмукачка
Почистване на салона с прахосмукачка

Последвайте съветите ни, а удовлетворението оставяме изцяло на Вас!

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.