четвъртък, септември 14, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Каква е ролята на психотерапевта за пълноценно и положително съществуване

Професионалните срещи и разговори имат решаващо въздействие върху проблемите на психиката и затрудненията в емоционално отношение

Пациентите на специалист психотерапевт могат да съумеят да контролират, или напълно да отстранят обезпокоителните си симптоми, което в крайна сметка рефлектира върху повишаването на качеството на живот и благосъстоянието.

Експертите в тази област са в състояние да лекуват цял набор от проблемни казуси, независимо дали те се дължат на ежедневен стрес, емоционална травма, скръб от загуба на близък, депресия или тревожност. Терапията включва задълбочена комуникация по време на срещите, като тя може да се комбинира и с необходимите за целта медикаменти. Последните се предписват единствено от психиатър, който може да допълни работата на психотерапевта или психолога.

Как въздейства психотерапевтът

При общуването се полагат усилия върху подобряването на емоциите и поведението, които оказват своето отражение на тялото и мозъка. Ефектът е положителен.

Ролята на психотерапевта е да предложи решения за текущите предизвикателства, да провежда и участва в дискусиите по личните теми, да помогне в осъзнаването на преживяването, да направи анализ на споделеното, да съдейства за желаната промяна и да набележи конкретни мерки и действия.

Дори тривиални на пръв поглед трудности при справянето с битовизмите подлежат на терапия и не са причина да се колебаете дали да се доверите на компетентен съвет. Когато се касае за последици от травма, специфично заболяване или тежки драматични събития, включително разстройства на психиката, тогава намесата на специалист е просто наложителна.

Как обичайно протичат сесиите

Съществуват различни видове и варианти на терапевтичните методи. Те могат да бъдат приложени индивидуално, в семейна или групова среда, съобразно потребностите на пациентите. Честотата на сесиите е различна, но обикновено те са веднъж или два пъти седмично, като може да продължават от 30 минути до 1 час.

Препоръчително е и двете страни да участват активно в психотерапията, и страдащият, и лицензираният да окаже помощ.

Връзката се изгражда на основата на доверие, като то е от съществено значение за ефективната съвместна работа и резултатите от нея.

Възможно е проблемите да бъдат разрешени с няколко посещения, но дълготрайните и сложни казуси изискват продължителни периоди на консултации.

За цялостното благополучие и възстановяване роля имат също здравословният начин на живот, доброто хранене, редовна физическа активност, достатъчен и пълноценен сън.

Висок е процентът на хората, които споделят, че след съдействието на психотерапевт постигат напредък и облекчение на симптомите си. Те живеят по-спокойни и усмихнати, посрещайки леките препятствия по пътя си с готовност да се справят с тях. 

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.