петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Какво трябва да знаем за гаечните ключове?

Гаечният ключ се използва за затягане или разхлабване на винтове, болтове, гайки с различни профили на главите. Той се счита за многофункционален инструмент. Ключовете често се използват за ремонтни дейности. Най-често се изработват от инструментална стомана. Могат да се добавят хром и ванадий. Повърхността им обикновено се обработва със специални антикорозионни съединения, за да се увеличи максимално експлоатационният живот на продукта.

Трябва да се вземат предвид някои неща, преди да се закупи подходящ гаечен ключ или комплект гаечни ключове. Например, не забравяйте да обърнете внимание на размера на инструментите. В края на краищата размерите им трябва да съответстват на размера на крепежните елементи, с които ще работят гаечните ключове.

Ако трябва да разделим гаечните ключове по различни признаци, ще се получи следната класификация:

Според броя на главите, гаечните ключове се разделят на:

  • Двустранни;
  • Едностранни.

Според разположението на главата и спрямо рамото, тези ключове се делят на:

  • Гаечен ключ тип „лула“- ключовете лула са подходящи за завиване и отвиване на гайки и болтове, при които в равнината на главата на крепежа има препятсвие – други гайки, изпъкнали детайли и др.;
  • Плоскък гаечен ключ.

Според вида на гаечната глава се разделят:

  • Комбинирани звездогаечни ключове – комбинираните ключове са най-търсени и разпространени. Съчетаването върху една дръжка на ключ звезда на единия край и на отворен ключ със същия размер на другия край, преодолява недостатъците на всеки един от двата ключа поотделно;
  • Гаечни ключове тип „звезда“ (затворени, обхващащи гаечни ключове с шестостенна или дванадесетостеннен профил) – главата на ключа звезда обхваща цялата гайка и при работа натоварването се разпределя на всичките шест повърхности на гайката или болта. Гаечният ключ звезда (обхващащ или затворен) е по-съвършен вид ключ, отколкото отворения. Конструкцията му е лишена от главния недостатък на отворените ключове, които имат само две малки зони на контакт с гайката;
  • Раздвижни (регулируеми гаечни ключове с променлив отвор);
  • Отворени гаечни ключове (челюстни гаечни ключове) – класически; гайката се фиксира между успоредните повърхности, наподобяващи челюсти. Основният недостатък на челюстния ключ е, че има само две малки зони на контакт, намиращи се близо до ъглите на гайката. Усилието в тези две зони се стреми да деформира ъглите – ако размерът на отвора е малко по-голям от размера на гайката, то ключът ще притиска непосредствено двата ъгъла и при значително усилие ще ги поверди. Същото ще се случи, когато ключът е с правилния размер, но прилаганата сила е по-голяма. 

Преди да купите, внимателно разгледайте материала, от който са изработени моделите. Те най-често се изработват от инструментална стомана или сплав с добавка на ванадий и хром. Тези материали се считат за най-здрави и издръжливи.

Препоръчително е да избирате модели със специално защитно покритие. Много модели имат оксидирано или цинково покритие. Те предпазват частите от корозия.

Гаечният ключ трябва да предава възможно най-голям въртящ момент, като същевременно позволява лесен достъп до него. Това са основните му задачи. Но те не са единствените. 

Твърдостта на челюстите на гаечния ключ също е важна. При допир инструментът, който не е достатъчно твърд, рискува да се притисне и да получи по-широк зъб. В резултат на това ключът става по-малко функционален и се износва по-бързо. Този нюанс е особено важен за тези, които са решили да си купят малък гаечен ключ.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.