неделя, юни 13, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Котли на пелети

Какво представляват котлите на пелети ?

Все по-често днешно време чуваме за хора които се отопляват на пелети , но малко от нас знаят какво представляват пелетите и по точно – котлите на пелети които използват за гориво пелетите.
В следната статия ще се постараем накратко да обясним какво представляват котлите на пелети и как те работят за да отоплят дома или офиса ви.

Пелетни котли - свързване система

Котлите на пелети отдавна се използват за отопление в някой държави от Европейския съюз. В някой от страните дори има и субсидии за закупуването на пелетите и държавата подпомага и се опитва да стимулира този тип гориво. Защо това е така ?

На първо място ще разгледаме пелетите

– средството което се използва за гориво в котлите.

Пелетите са био материал, който се добива от рециклирана дървесина – например отпадните трици от дървообработването и производството на мебели. Така събраната отпадна дървесна маса се прави на дървесна каша, която под високо налягане се слепва помежду си във формата на малки цилиндрични хапчета с размери – 6мм или 8мм. Пелетите които се произвеждат от отпадна дървесина обикновенно са с по-тъмен цвят заради примесите – на кора и др.
Пелетите могат да бъдат и по-висококачествени, когато се изработват специално от сърцевината на някои дървесни маси – като хвойна, бук, дъб, габър и други. Тогава качеството им е много по-добро и пелетите на цвят са обикновенно по-светли.
Така един от признаците по които можем да познаем по-качествените пелети е цвета им – ако е по-тъмен, те най-вероятно са с повече примеси и нямат такива добри горивни способности, докато ако са по-светли – те са по висококачествени.

На второ място ще разгледаме котлите на пелети.

Пелетните котли обикновенно биват два вида :
– напълно автоматизирани котли , които могат да напълно автономно да работят с продължение на седмици.
– полуавтоматизирани – те могат да работят известно време самостоятелно , но трябва да бъдат обслужвани.

Напълно автоматичните котли на пелети представляват устройство, което е свързано посредством шнек, подаващ пелетите от бункер. Те имат пълна автоматизация на горивните процеси , като единствената намеса на човек е да изхвърля отпадната пепел образуваща се при изгарянето.

Котел на пелети със шнек

Полуавтоматизираните котли обикновенно имат частична автоматизация на процеса на горене, като не могат да работят напълно самостоятелно и е необходимо задължителното им обслужване през определен период от време.

Освен според автоматизацията съществуват и от скоро комбинирани котли – котел на дърва и пелети

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.