събота, септември 16, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Кристалон за торене – информация, полезни съвети

Отглеждането на овошки, зеленчуци и многогодишни растения винаги е свързано с някакъв вид торене, било то традиционно, листно, фертигация, хидропоник или третиране на семената и корените с определени разтвори.

Култури, които засаждате отново и отново, година след година, на едно и също място изпитват остра нужда от допълнителни хранителни елементи. Дори най-плодородните почви са склонни да се изтощят още първата година, ако не използвате поне базисни смеси от азот, фосфор и калий.

Кристалон като базисен и тясно специализиран тор

Кристалон представлява серия от хелатни торове за всички видове градински култури. Създаването им е вдъхновено от лимонената киселина, която е естествен хелат, вътре в растението, отговорен за пренасянето на металните йони. Главно преимущество на торовете кристалон е, че съставът им е балансиран, което позволява да бъдат употребявани от начинаещи и опитни градинари.

Кристалон се прилага за подобряване на изтощената почва; за бързо развитие на кореновата система при зеленчуци и овошки; за подобряване развитието и наситеността на хлорофила; за повишаване на производителността. Допълнително свойство на кристалон е повишената устойчивост срещу гъбички, вредители и патогенни бактерии.

Като хелатен тор, минералите на кристалона са капсулирани в органична обвивка, която осигурява максимално оползотворяване на макро- и микроелементите, особено желязото. В почвата, то има тенденцията да се окислява, преди да стане достъпно за кореновата система и растението. Естествените органични комплекси се отличават с по-бързо разграждане от микроорганизмите в почвата. Това прави торовете кристалон по-подходящи за листно торене и за миксове с течни торове.

Видове кристалон и тяхното приложение

Универсалният хелатен тор кристалон е в бяла опаковка. Той е предназначен за торене на всички видове растения по време на целия вегетационен цикъл, благодарение на своите балансирани количества азот, фосфор и калий. Бялата опаковка е предпочитан продукт при профилактика за дефицит на микроелементи и превантивна мярка срещу заболявания или вредители. Липсата на азот се забелязва по бавния растеж на културите. Ръждивите и тъмни оттенъци по листата говорят за недостиг на фосфор, докато дребните плодове и малкото им количество са ясен признак за дефицит на калий.

Ако отглеждате предимно краставици, марули и други зелени зеленчуци, то зелената опаковка е подобрителят, който търсите. Може да се ползва за растения от семейство тикви. Декоративните растения, предимно тези в цветните лехи – рози, божури, лалета, предпочитат розовата опаковка. Подходящ е и за растения, при които са важни появата на повече пъпки и цветове.

Кореноплодните, грудките и луковиците ще растат активно и пълноценно с кафявата опаковка кристалон. Той е особено желан в сухи райони, където растенията целогодишно пускат къси и тънки корени. За ягодите, малините и овошките е подходяща червената опаковка. Тя е отговорна за деленето на клетките и повишените количества калий, които помагат на плодовете да узреят сочни и сладки. Червеният кристалон е подходящ в миксове при финалното торене (преди събирането на реколтата).

Синята опаковка съдържа предимно азот и калий в комбинация с малко количество фосфор и магнезий. Подходящ е за първите етапи от израстването на културите, появата на издънки и разлистването. Намира приложение както при зелените растения, така и при кореноплодните.

Торене

Когато сами отглеждате разсада си, препоръчително е да редувате различни видове кристалон. Жълтата опаковка е подходяща в първата седмица от засаждането на семената. След това поливате с разтвор от бял и син кристалон. Ако температурите са над 25С, използвайте червената опаковка, вместо бялата. За доматите има специално създаден кристалон, богат на сяра, азот и калий, с който торите два пъти в месеца. Картофите също се торят на 14 дни – жълт кристалон до цъфтежа и кафяв след цъфтежа.

Намерете повече за продукта : Кристалон от Torove.bg

Краставиците имат своя специализирана версия на кристалона със съотношение 1:1 и препоръчително торене всяка седмица. Стайните растения се торят на всеки три седмици и се спира малко след поява на нови цветове и издънки. Цитрусовите плодове започват да се поливат от есента, на всеки два месеца.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.