вторник, септември 19, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Опазване на природната среда и горите

Въпреки зачестилите природни бедствия и наводнения напоследък нищо не може да спре незаконната сеч и изчезването на горски територии с притеснителни темпове. Сред проведено изследване на „Зелени балкани” се установява ,че горските територии в България са сред най-застрашените в Централна и Източна Европа. Неправилното изсичане на горите в съчетание с прогнозите за глобална промяна на климата може в най-скоро време да доведе до заплаха от изчезване на местни видове растения , животни , пълно изчезване на ресурса за отопление , изчезване на сладководните води и др. Като цяло влошаване на цялостното качество на живо на Балканите.

Как да спасим горите и дърветата

Статистиката сочи ,че всекидневно в България се изсичат гористи местности с площ от 100 футболни игрища.  

Едни от главните причини за това са : незаконната сеч ( дърва за огрев, ромските сечи, дървесина за промишлеността, незаконен дърводобив за за ски курорти),  пожарите с цел сеч , приватизацията на  някой горски фирми и незаконната реституция. 

През последните няколко години нараства модата на дървените въглища използвани за барбекютата в резултат от което се изсичат все повече широколистни гори. За получаването им с технологията „жизни” – натрупването на дървесината на големи купчини и изгарянето и с нисък достъп на кислород, довежда до друга вредна следа в природата – отделянето на огромни количества вредни емисии във въздуха. Отговорните органи, които би следвало да следят и контролират – държавни лесничейства и регионалните инспекции по околната среда и водите, рядко упражняват ефективен контрол за спазване на законодателството. 

За да се предотврати този проблем трябва да се помисли за радикална промяна. С какво ние можем да спомогнем за предотвратяването на този проблем който засяга не само Балканите а и цялото човечество? 

Една от мерките е да пазим горите – Косвено и пряко , трябва да намалим потреблението си на хартия и дървесен материал, където е възможно. Един от големите проблеми са дървата за огрев и с какво те могат да се заместят. Отговори тук също има – екологични камини и котли предлагат различни видове ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) горива. Един такъв пример е камината изгаряща дървесни пелети. 

Трябва да проумеем, че ние ще носим последиците от безразборното изсичане на зелените площи.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.