Как да спасим горите и дърветата

Опазване на природната среда и горите

Публикувано на

Въпреки зачестилите природни бедствия и наводнения напоследък нищо не може да спре незаконната сеч и изчезването на горски територии с притеснителни темпове. Сред проведено изследване на „Зелени балкани” се установява ,че горските територии в България са сред най-застрашените в Централна и Източна Европа. Неправилното изсичане на горите в съчетание с прогнозите за глобална промяна на климата може в най-скоро време да доведе до заплаха от изчезване на местни видове растения , животни , пълно изчезване на ресурса за отопление , изчезване на сладководните води и др. Като цяло влошаване на цялостното качество на живо на Балканите.

Как да спасим горите и дърветата

Статистиката сочи ,че всекидневно в България се изсичат гористи местности с площ от 100 футболни игрища.  

Едни от главните причини за това са : незаконната сеч ( дърва за огрев, ромските сечи, дървесина за промишлеността, незаконен дърводобив за за ски курорти),  пожарите с цел сеч , приватизацията на  някой горски фирми и незаконната реституция. 

През последните няколко години нараства модата на дървените въглища използвани за барбекютата в резултат от което се изсичат все повече широколистни гори. За получаването им с технологията „жизни” – натрупването на дървесината на големи купчини и изгарянето и с нисък достъп на кислород, довежда до друга вредна следа в природата – отделянето на огромни количества вредни емисии във въздуха. Отговорните органи, които би следвало да следят и контролират – държавни лесничейства и регионалните инспекции по околната среда и водите, рядко упражняват ефективен контрол за спазване на законодателството. 

За да се предотврати този проблем трябва да се помисли за радикална промяна. С какво ние можем да спомогнем за предотвратяването на този проблем който засяга не само Балканите а и цялото човечество? 

Една от мерките е да пазим горите – Косвено и пряко , трябва да намалим потреблението си на хартия и дървесен материал, където е възможно. Един от големите проблеми са дървата за огрев и с какво те могат да се заместят. Отговори тук също има – екологични камини и котли предлагат различни видове ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) горива. Един такъв пример е камината изгаряща дървесни пелети. 

Трябва да проумеем, че ние ще носим последиците от безразборното изсичане на зелените площи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *