понеделник, март 20, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Орхидеите – грижа за тях и как да изберем подходяща за нашия дом?

Безспорно орхидеите са едни от най-очарователните цветя, на чиято красота винаги се възхищаваме.  Но дори и да нямаме опит с отглеждането на тези растения, всички знаем, че са изключително капризни и не всеки може да се справи. Има най-различни сортове, цветове и размери, но грижите за всички са идентични. Ако сте решили да украсите дома си с орхидея, то трябва да се запознаете с някои тънкости в отглеждането ѝ, за да се радвате на прекрасните ѝ цветове.

Кои саксии се препоръчват за орхидеи?

Най – добре е да се поставят в прозрачни саксии, тъй като корените им имат нужда от светлина. Също така обичат да са с чисти листа и затова трябва да почистваме праха от тях. Орхидеите са два вида – земни, които живеят на земята като цимбидиума и епифити, които живеят увиснали около дърветата без никаква почва като фаленопсиса.

Къде да ги разположите?

Най-доброто място за орхидеите е на източен или западен прозорец, където е светло, но няма пряка слънчева светлина. Ако забележите тъмни петна по листата или червеникав оттенък, то трябва да преместите растението на по-сенчесто място. Тъмно-зелените листа са признак, че не достига достатъчно светлина. Цветето обича влагата – около 60-80%, затова трябва да пръскате листата на всеки 2-3 дни.

Чести причини поради които орхидеите не се развиват

Една от най-честите причини за погиване на орхидеите е преполиването. Тези растения в природата никога не се намират във вода. Поливайте само ако корените са сребристи на цвят. Най-добрият начин е като ги оставите за половин или един час в купа с вода, която е престояла няколко дни.  Друг вариант е да полеете под душа с топла вода, като задължително след това саксията се поставя на решетка, за да се отцеди напълно.

Подхранване

Орхидеите трябва да се подхранват редовно и по време на вегитация и по време на цъфтеж с подходяща тор без урея. Повечето растения цъфтят веднъж годишно, а след като прецъфти трябва да отрежете цветоноса. Когато не порасне нов, старият изсъхва и трябва да се отрежете от основата. Ако не е цъфтяло повече от година може да опитате форсиране – изваждате го от саксията и обливате с лека струя хладка вода, която постепенно става по-топла и след като стане гореща няколко пъти поливате за две-три секунди. Попивате водата, връщате го в саксията и оставяте на топло и влажно място. На следващия ден го връщате на мястото.

Когато зелената част на растението порасне извън саксията то трябва да се присади. Добре е да го направите след прецъфтяването или в самото начало на новия растеж. Цветето обича леки и кисели субстрати. Извадете орхидеята, без да повреждате корените ѝ, като ги почистите и измиете с хладка вода и отрежете с ножица изсъхналите и изгнилите. Пресадете в един – два размера по-голяма саксия, сложете малко субстрат на дъното и наместете цветето и след това сложете останалото сместа. Притиснете леко, без да уплътнявате излишно и не затрупвайте всички корени.

Видове орхидеи

В целия свят са известни около 25 000 вида орхидеи, а в България са познати   разпространен е Фаленопсиса, който има различни багри на цветове, тори се целогодишно и не изисква много влажна среда. Ако нямате много място може да вземете негово малко копие – мини-фаленопсис. Цимбидиумът също е много харесван и често се използва за декорации, но е много свободолюбив вид и не цъфти толкова често. Вандата е друг вид много скъпа, но красива орхидея, но не е много подходяща за дома, защото изисква много висока влажност. Благородната орхидея е с по-дребни цветове, но е подходяща за начинаещи цветари и не изисква много поливане.

Както виждате, орхидеите наистина отнемат повече грижи, но красотата им си заслужава. Изберете най-подходящата за Вашия дом и с нашите съвети цветето ще го краси дълго.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.