понеделник, март 20, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Болка вдясно: симптоми и какво може да я причинява

От дясната страна на човешкото тяло има много важни органи – черния дроб, десния бъбрек, жлъчния мехур, панкреаса, дебелото и тънкото черво. Независимо дали болката е остра или тъпа, тя е индикатор за редица заболявания и състояния. Ако дискомфортът продължи няколко дни и е придружен от треска, гадене и повръщане, кръв в изпражненията, подуване на корема, жълтеникава кожа и загуба на тегло, ще е най-добре да се консултирате незабавно с лекар.

Бъбречни проблеми

Проблемите с бъбреците варират от инфекция на пикочните пътища до поява на песъчинки или камъни. Болката обикновено е ниско долу на гърба и около слабините, придружена с болезнено или затруднено уриниране. Самата урина може да има неприятна миризма или кръв. Възможно е да изпитвате честа нужда да ходите по малка нужда, да Ви втриса и да Ви се гади или повръща.

Черен дроб

Проблемите включват хепатит, абсцес или рак. Най-ясните индикатори за проблем с черния дроб са пожълтяването на кожата или очната склера (бялото на очите), както и потъмняване на урината. Можете да почувствате необяснима умора, треска и загуба на тегло.

Жлъчен мехур

Подобно на бъбреците, в жлъчката също могат да се появят камъни, както и в жлъчните пътища. Болката се появява след хранене, обичайно вечерно време, и може да продължи няколко часа, придружена от гадене, повръщане, втрисане. Отличителен белег е по-светлият цвят на изпражненията. Камъните в жлъчката могат да доведат до сериозни усложнения, така че не отлагайте преглед.

Стомашно-чревни проблеми

Може да са свързани с лошо храносмилане, гастрит, язва. Отличават се с тъпа, пареща болка, като че някаква киселина изгаря вътрешностите Ви и дори започва да се надига в гърлото Ви. Придружаващи симптоми са газове, подуване, гадене или повръщане. Лошото храносмилане и гастритът минават от самосебе си, но ако продължат повече от седмица, трябва да се видите с лекар. Ако имате съмнения за язва, посетете лекар.

Панкреас

Възпалението на панкреаса се нарича панкреатит. Болката постепенно се влошава с течение на времето и е придружена от треска, ускорен пулс, гадене и повръщане. Повечето случаи на панкреатит изискват хоспитализация.

Апендикс

Това е малко отклонение там, където се срещат дебелото и тънкото черво. Когато апендиксът се възпали, това е известно като апендицит. Освен острата болка, може да Ви се догади, да имате слаб апетит, треска, запек, диария и други. Отстраняването на апендикса се случва само ако случаят е много тежък, иначе лекарят назначава план за домашно лечение. Не взимайте никакви слабителни при апендицит, за да не предизвикате спукване на апендикса.

Газове

Образуват се от храна, която не се разгражда напълно, докато стигне дебелото черво. Натрупването на газове може да причини коремна болка и подуване. При освобождаване на газовете ще изпитате незабавно облекчение. Това обичайно се случва по 20 пъти на ден. Ако е повече от тази цифра, то газовете са признак за храносмилателно разстройство, диабет или непоносимост към лактоза.

Раздразнени черва

Често срещано хронично разстройство, което засяга дебелото черво. Води до крампи, подуване, газ, диария, запек и слуз в изпражненията. Причините за това състояние не са известни на лекарите, но те предполагат, че е следствие на някаква аномалия в червата.

Менструални болки

Могат да се случат преди и по време на менструация. Спазмите могат да са от едната или от двете страни, ниско долу в корема и са причинени от свиването на матката. Други симптоми включват болка в гърба и бедрата, гадене, диария, главоболие и световъртеж.

Ендометриоза

 

Когато лигавицата на матката се появи от външната ѝ страна. Симптоми са болка по време или след секс, болезнено изхождане по време на менструация, кървене. Това състояние може да доведе до безплодие.

Кисти

Повечето кисти не причиняват болка и изчезват сами, но голяма киста може да доведе до тъпа или остра болка в долната част на корема, подуване, тежест. Ако имате треска, повръщате, кожата Ви е студена и лепкава, със слабост и учестено дишане, незабавно се свържете с лекар.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.