четвъртък, септември 21, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Почистване на диваните у дома – домашни съвети и рецепти

Всеки съвременен дом е немислим без мека мебел, сред която централно място заема диванът. Това е центърът на дневната, около който се събира семейството, за да почива, да посреща гости, да се храни или да гледа телевизия.

Всекидневното използване на дивана води до загуба на атрактивния му външен вид, натрупване на прах и нечистотии, поява на петна и други повреди. За да се запази по-дълго тази мебел е нужно да се почиства незабавно при появата на първото петно, прах или друг белег на замърсяване.

Почистването на дивана се подчинява на някои правила, които гарантират отличния вид на меката мебел след манипулацията.

Правила за почистване на дивана 

Преди да започне почистването на дивана е нужно да се проучат свойствата на тапицерията му. Различните материали имат свои характеристики, които налагат различен начин за почистване.

  • Тапицерия от плюш и кадифе – тези материи са химически чисти и почистването им с течности и четки са забранени средства за поддръжка. За кадифени и плюшени тапицерии не бива да се използва и алкохол за отстраняване на нечистотии.
  • Велурът не се третира със сода бикарбонат и прах за пране
  • Кожа – повърхностите от кожа се почистват с влажна кърпа
  • Гобленови и жакардови тапицерии не се третират с течности и четки
  • За да не се получат нежелани последствия, преди да се почисти дивана за първи път с избрано средство е добре то да се тества върху незабележима зона от тапицерията .
  • Посоката на почистване е от ръба на замърсяването към центъра му, което ще попречи петното да се разнесе върху чиста повърхност.
  • Почистването винаги става по посока на влакната на тъканта.
  • Не бива почистващото средство да се държи прекалено дълго, половин час е максималното време за действие на препарата.
  • При размита тапицерия се налага по-често почистване от прах, тъй като статичното електричество привлича праха в по-голяма степен.

Най-често срещани петна и съвети и рецепти за отстраняването им в домашни условия

Петна от кафе и чай

Това са едни от най-често срещаните петна върху дивана. Най-добре се почистват, ако веднага се започне, преди петното да е изсъхнало. Следи от кафе с голяма давност е почти невъзможно да бъдат премахнати. За премахване на тези петна се прави разтвор от литър вода, 2 супени лъжици оцет и 2 капки почистващ препарат. В разтвори се потапя кърпа и след това с нея се избърсва добре петното. След това се избърсва още веднъж със супа кърпа.

Мазни петна

Най-бюджетният вариант е със сол. Върху петното се поръсва обилно и се оставя да действа. Натриевият хлорид абсорбира мазнината, а това, което остава може да се  изтегли с въздух. Ако методът не проработи, може да се разтрие солта върху петното или да се смеси със стърготини и да се добави малко вода. Тази смес се нанася на четка и с нея се почиства петното.

Ако тапицерията е кожена, достатъчно е да се прекара кърпа със сапунена вода по петната. Гобленовата тапицерия също се почиства от такива петна със сапунена вода, но трябва да се остави сапунът да подейства четвърт час преди да се премахне с влажна кърпа.

Пухкавите тъкани се почистват с домакинска гъба за миене на съдове.

Петна от плодови и зеленчукови сокове

 Този тип петна са особено упорити върху тъканите. Напитките съдържат органични багрила, които се отстраняват трудно от платовете. В такъв случай е най-добре да веднага да се приготви смес от амоняк и оцет в равни пропорции и да се нанесе върху мястото на замърсяване. Изчаква се петното на изчезне и се забърсва с влажна кърпа, намокрена леко с чиста вода. Тапицерията накрая се изсушава със сешоар. По този начин може да се премахнат зацапвания с бебешки пюрета, кетчуп или плодове.

Петна от вино

 Разливането на вино върху мебели се случва често. Тук също трябва да се действа бързо. Най-напред трябва веднага да се попие течността със суха кърпа, за да не пълзи и да се разширява петното. След това се поръсва със сол, за да изтегли влагата. След четвърт час мястото се избърсва с кърпа, напоена с алкохол. След половин час се почиства със сапунена вода, за да не останат ивици замърсена тъкан.

Петна от лепкави продукти – шоколад, сладко, кондензирано мляко 

В такава ситуация няма нужда от светкавични действия. Първо трябва да се изчака продуктът да изсъхне и след това коричката, която се е образувала се отстранява внимателно. Тя просто се отлепва. Петното, което ще остане, се почиства лесно със сапунена вода.

Петна от боя, мастило и други замърсявания

 Петно от мастило върху тапицерията не е невъзможно за премахване. Първият опит трябва да бъде  да се разтрие с гума. Ако тя не го премахне, се навлажнява памучна кърпа с лакочистител и петното се разтрива леко. Обикновено това е достатъчно да се премахне мастило от тапицерия от плат. Ако тапицерията е кожа обаче, по-добре за тази задача да се потърси специална услуга.

Акрилна боя се премахва със специален разтворител, който мирише много остро. Затова ако петънцето е малко, по-добре да се втрие в него малко масло, след което да се измие добре със сапунена вода.

При синтетичните тъкани петната се премахват по-лесно, отколкото при естествена тъкан. Ново петно се премахва със сапунена вода, а старите първо се изстъргват.

Почистване на дивана от прах

 Почистването на дивана обикновено става с прахосмукачка. Това може обаче да стане и с марля, натопена в солена вода и фиксирана върху дюзата на уреда. В литър вода се добавя чаена лъжица сол, марлята се потапя да се накисне добре, след това се изтласква излишната течност от нея. Мебелите остават освежени след процедурата, а не само почистени. Не бива да се прилага върху велур и кадифе, защото се нарушава вида им.

При сериозни замърсявания е добре да се обработят мебелите професионално от почистваща фирма.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.