неделя, септември 17, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Лесно почистване на прозорците у дома

Всяка една домакиня обича блестящия огледален вид на добре почистените прозорци у дома, но никоя от нас няма да отрече, че това е най-неприятната и досадна домакинска работа. Освен всичко друго, тя е и много неблагодарна. Това е така, защото прозорците се цапат изключително лесно. Още при първия лек дъжд след старателното измиване на прозорците у дома, те отново са мръсни. Същото се случва при допир, оставяйки отпечатъци от пръсти, както и заради не толкова чистия въздух навън, който оставя прашни следи по огледалните повърхности. Всичко това, комбинирано с изключително натовареното ежедневие, в което живеем и бързите обороти, на които се движи денят ни, ни кара непрекъснато да прибягваме до различни хитрини и помощ в извършването на домакинската работа.

В тази статия ще разгледаме няколко съвета, които можем да ви дадем при почистването на прозорците у дома. Няма да засягаме темата за препаратите, защото пазарът е пренаситен с всякакви марки и консистенции, които с различна сила и съставки подпомагат по-лесното почистване на гладките повърхности. Освен препарати за самото почистване, на пазара се предлагат и антистатични спрейове, които помагат на прозорците да останат блестящи и чисти за по-дълго време, като не позволяват на праха и замърсяванията да се полепят по тях.

Съвети

Освен различен препарат, можем значително да си помогнем и с подходящ уред за почистване на стъкла. В това отношение и като се има предвид стремглавото развитие на технологиите, на пазара се предлагат множество различни уреди за почистване на гладки повърхности. В зависимост от бюджета, който сме отделили за такава покупка, можем да се поглезим с различни домашни помощници. Най-базовите варианти обхващат ръчни стъклочистачки, които в зависимост от модела могат да бъдат с вградена система за впръскване на вода и препарат и куп други екстри. Безапелационно с тях почистването на прозорци е доста по-лесно и ефективно, отколкото на ръка без уред. Техните накрайници са проектирани така, че да предотвратяват стичанията и оставащите ленти, след като сме почистили. Не на последно място всички знаем колко е уморително търкането на прозорци на ръка – е с подобен тип уреди ръцете ви са доста по-отпочинали.

Парочистачки

На почти същото ниво като качество и цена, се предлагат и различни модели парочистачки, които може да използвате и при почистването на банята, избирайки изцяло силата на горещата пара.

Роботи

Развитието на технологиите определено оказва влияние върху смекчаване на домакинските задължения. Това е така и при измиването на прозорците. В случай, че искате да направи по-голяма инвестиция в техника за подобен тип дейност, то може да се спрете на интелигентен робот за почистване на прозорци. Различните модели предлагат най-различни функции, като някои от тях могат да ви свършат страхотна работа освен за стъклата, за плочките в банята. Устройството може да се контролира чрез дистанционно и почти напълно автономно извършва почистването, докато вие си почивате на дивана.

Домашни рецепти

Освен всички технологични удобства съществуват обаче и редица бабини рецепти и домашни хитринки, които биха ви улеснили в почистването на прозорци. Вярвате или не, преди да започнем този вид почистване е важно да изберем най-подходящото време. Запомнете, че прозорци не се мият, когато навън е прекалено топло или духа силен вятър, защото така ще изсъхват прекалено бързо и няма да успеем да ги почистим добре. Най-доброто време за почистване на прозорци е рано сутринта.

Изпитани техники

Съществува един поостарял, но несъмнено доказал се във времето метод – този с използването на смачкан вестник. Точно така – избърсването на стъклата със смачкан на топка вестник е лесно и не оставя никакви неприятни следи след себе си. Ако няма да се възползваме от вестник, то задължително е кърпата, с която чистим прозорци да е от чист памук, за да не оставя власинки по повърхността.

Едно време, когато не е имало подобни препарати, нашите баби са се доверявали на продукти от кухнята, с които са връщали чистотата и блясъка на прозорците. Ако искате да избегнете употребата на препарати може да си направите разтвор от вода с глицерин или със спирт, с амоняк, или дори с нишесте. Всяка от тези комбинации ще ви улесни значително в измиването на стъклата.

И не забравяйте – почистването на дома ни е за наше лично удоволствие и здраве. Точно затова трябва да го правим с желание, но и да бъде максимално лесно и бързо.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.