неделя, юни 13, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Причини за забавения метаболизъм

Причини за забавен метаболизъмПричини за забавен метаболизъм.

Много от хората пробват различни лечения, без дори да знаят как всъщност функционира човешкия организъм и какво е действието на метаболизма.
Казано просто, това е скоростта, с която организмът ни изгаря калориите, за да поддържа съществуването.

Полезно е да се знае ,че организмът гори калории денонощно, независимо от това дали се движите или почивате.  Затова се нуждаете от енергия непрекъснато, даже докато спите. Тук е важно да опоменем ,че точно затова е важно да не се пропускат дневните хранения с цел отслабване , защото тогава лишавате организма от така нужната му енергия за да функционира правилно.

От какво се влияе метаболизма ?

Основното мнение по въпроса сред хората е ,че главно действие оказва степента на физическата активност, от функцията на тиреоидните хормони и от възрастта. Донякъде това е вярно , но важният фактор е мускулната маса. Колкото повече  е мускулната маса, толкова повече калории се изгарят, независимо от физическата активност и възрастта.

Факторите, определящи човешкия метаболизъм, подредени според тяхното значение:

  1.  Мускулна маса
  2. Честота на хранене.При по-големи интервали между храненията,  метаболизмът повече се забавя  за да може да съхрани енергия. Често при провеждане на диети за отслабване .
  3.  Степен на активност. Важно е, но губи значението си, ако яденето не отговаря на енергия , която изразходвате.
  4.  Начин на хранене. Диета , изключваща почти напълно мазнините, води до силно намаляне отделянето на хормони, което само по себе си забавя метаболизма.
  5.  Хидратация. Над 70% от функциите на организма се осъществяват във водна среда, обезводняването е опасно и забавя и стресира всичките системи на организма.
  6. Генетични дадености. Някои хора имат по-бърз метаболизъм от други , не можете да промените генетичните дадености, но все пак може да се опитате да промените до известна степен бавния си метаболизъм.
  7. Хормоналната функция. Съмнявате се, че имате недостиг на тиреоидни хормони? Това е рядко срещано –  преди да достигнете до такова заключение , пробвайте да стабилизирате кръвната си захар и се заемете с физически упражнения няколко пъти седмично.
  8.  Стрес. Стреса също може да забави метаболизма, като създава напрежение във всички системи. Освен това много хора започват да ядат повече, когато са стресирани.

Причини за забавянето на метаболизма :

Често се твърди, че след 30-годишна възраст метаболизмът се забавя. Всъщност, е установено, че причината не е толкова във възрастта, колкото в загубата на мускулна маса, което не става с остаряването, а с намаляването или липсата на физическо натоварване.

Решение на проблема със забавения метаболизъм :

Намалете мазнините. Няма смисъл да правите тренирате и да правите физически упражнения, ако след тях трупате нови мазнини. Човек не напълнява от липса на спорт, а защото снабдява организма си с повече калории, отколкото има нужда в момента. Може да ядете храните, които обичате, но само ако доставяте количеството, което е необходимо. Яжте и според изразходваната енергия, най-добре на 2-3 часа.
Целете да свалите натрупаните мазнини. Това изисква комбиниран подход – поддържане на стабилни стойности на кръвната захар и физически тренировки с постепенно увеличаване на натоварването.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.