четвъртък, септември 14, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Присаждане на вежди – Какво представлява, За операцията, Рискове, Възстановяване и Резултати

Трансплантация на вежди е вид козметична хирургия, за да направите веждите си по-плътни. Това е постоянна процедура, която може да продължи цял живот. Хирургът ще премести космените фоликули от скалпа ви към веждите ви. Времето за възстановяване е сравнително кратко, но може да отнеме няколко месеца, преди да видите резултати от трансплантация на вежди.

Какво представлява присаждането на вежди?

Присаждането или трансплантацията на вежди е постоянна козметична процедура, която прави веждите ви да изглеждат по-плътни или да замести изгубената косми. Хирургът извършва тази процедура, като използва коса или трансплантати от скалпа за замяна на текущата коса на веждите ви.

Трансплантатът на коса е вид хирургия за трансплантация на коса, при която хирургът премахва малък парче от скалпа ви, обикновено отгоре на ушите ви, което може да съдържа между два и 15 космена фоликула. Космените фоликули са тръбите, които отглеждат косата ви.

Хирургът прехвърля трансплантата на коса към веждите ви. След като кожата ви заздравее след операцията, косата на веждите ви ще изглежда по-изразена, което намалява нуждата от използване на грим или молив за вежди.

Кой прави присаждането на вежди?

Хора, които са загубили косата на веждите си, имат избледнели татуировки на веждите или искат по-плътни вежди, може да изберат да направят трансплантация на вежди. Може да искате трансплантация на вежди, ако имате медицинско състояние, което причинява загуба на коса, като трехотиломания или алопеция ареата, или ако сте имали нараняване, което е засегнало кожата ви, като изгаряния или белези.

Трансплантацията на вежди е постоянно решение, за да направите веждите си да изглеждат по-плътни, вместо да разчитате на грим за пълнене на веждите си. Въпреки че процедурата е най-распространена сред жените и хората, родени като жени, мъжете и хората, родени като мъже, също избират да направят тази козметична операция.

Колко често се правят трансплантации на вежди?

Трансплантациите на вежди са вид трансплантация на коса. През 2020 година в Съединените щати са извършени над 9,500 процедури по трансплантация на коса.

Добър ли е резултата от присаждането на вежди?

Да, трансплантациите на вежди са успешен вид козметична хирургия за подобряване на плътността на веждите ви. Резултатът от трансплантацията на веждите ви зависи от това колко добре „приема“ трансплантатът – т.е. колко добре космените фоликули се приспособяват към новото си местоположение. Това може да бъде повлияно от общото ви здраве и начина, по който грижите за кожата си след операцията. Може да отнеме няколко месеца, преди да видите резултати.

Детайли на процедурата:

Какво става преди процедурата по трансплантация на вежди? Преди процедурата за трансплантация на вежди, ще се срещнете с вашия козметичен хирург или специалист, за да обсъдите вашите цели за трансплантацията на веждите. По време на тази консултация, вашият хирург ще:

 • Проучва растежа на косъма на вашите вежди и местоположението на потенциален донорски участък от скалпа ви. Донорският участък е част от кожата с косъмни фоликули на скалпа ви, която хирургът ще премахне по време на процедурата, за да замени косъма на веждите ви.
 • Ще ви попита за вашата медицинска история, семейната медицинска история, начина на живот и всички лекарства, които в момента приемате.
 • Ще обсъдите вашите очаквания от операцията.
 • Ще информира за възможните рискове или странични ефекти.
 • Ще обясни какъв тип анестезия ще използва, колко време ще продължи операцията и как трябва да се подготвите за нея. Когато се срещнете с хирурга си, той/тя ще отговори на всички въпроси, които имате относно трансплантацията на вежди, за да разсее вашите опасения. Трябва също да планирате някой да ви кара до вкъщи след операцията. Може да се наложи да имате помощ у дома през първите 24 часа след процедурата, тъй като ще трябва да почивате достатъчно.

Какво става по време на процедурата за трансплантация на вежди? По време на процедурата за трансплантация на вежди можете да очаквате следното:

 • Ще получите анестезия, която ще ви успи, така че няма да усещате болка.
 • Вашият хирург ще подстриже косата на донорския участък, за да я направи по-достъпна. Донорският участък е част от скалпа ви, която специалистът ще премахне, за да я трансплантира на вашите вежди.
 • Хирургът ви ще извади косъмните графи от донорския участък със специален остър инструмент или скалпел. Донорският участък се затваря със шевове.
 • Косъмните графи се поставят на вашия скалп, след като се прави надрез в кожата ви, за да се направи място за трансплантата. След като графтът е на мястото си, хирургът ви ще зашие трансплантирания участък.

Какво става след процедурата за трансплантация на вежди?

След операцията за трансплантация на вежди може да се завърнете у дома още същия ден. Рядко се случва пациента да се остави настанен в болница след такава процедура.

Вашият хирург ще ви даде инструкции как да се грижите за оперирания участък(ите). Някои от инструкциите могат да включват:

 • Почивайте достатъчно след операцията.
 • Носете превръзки, докато ви кажат да ги свалите.
 • Не участвайте в интензивни физически дейности, докато специалистът ви не ви каже, че е безопасно.
 • Приемайте болкоуспокояващите, както са ви предписани.
 • Някои шевове ще трябва да бъдат премахнати, докато други могат да се разтворят след няколко дни.
 • Бъдете внимателни и обезпечете се при измиване на оперирания участък(ите).
 • Посещавайте вашите следващи приеми при хирурга, за да провери дали кожата ви се заздравява правилно.
 • Нормално е новият присаден косъм да падне, няколко седмици след операцията. Това освобождава място за растежа на нов косъм. Може да отнеме от шест седмици до няколко месеца, преди да израсте нов косъм от трансплантирания участък.

Растат ли веждите дълго след трансплантация на вежди?

Тъй като косата за трансплантацията на веждите ви е от скалпа ви, тя ще продължава да расте, както би растяла ако все още беше на скалпа ви, въпреки че вече е на веждите ви. След трансплантация на веждите, може да се налага редовно да подстригвате косата на веждите си, за да запазите косата на желаната от вас дължина.

РИСКОВЕ / ПОЛЗИ

Какви са предимствата на трансплантация на вежди?
Предимствата от провеждане на трансплантация на вежди включват:

Промяна на външния вид.
Увеличено самочувствие.
Вече не се нуждаете от грим.
Какви са рисковете или усложненията на трансплантация на вежди?
Както при всяка козметична процедура, има рискове свързани с операцията, които могат да включват:

Ожулване.
Болка.
Отечност.
Инфекция.
Синини.
Загуба на усещане или някои космени фоликули в хирургическия участък.
Вашият хирург ще обсъди тези рискове и възможните странични ефекти от процедурата по време на вашата консултация. Ако имате въпроси относно процедурата, уверете се, че ги зададете на хирурга си.

Болезнена ли е трансплантацията на вежди?

Трансплантацията на вежди не е болезнена, тъй като ще получите обща анестезия, така че няма да усещате нищо по време на операцията. Може да изпитате лека болка, докато кожата ви заздравее след процедурата. Вашият хирург може да ви препише болкоуспокояващи или можете да приемате безрецептурни болкоуспокояващи за облекчаване на неудобствата.

Съжаляват ли хората, че са направили трансплантация на вежди?
Всеки има своята причина да направи трансплантация на вежди. Ще се чувствате по-удобно с решението си да направите трансплантация на вежди, ако:

Вземете решение за операцията самостоятелно и тя не е повлияна от някой друг.
Имате реалистични очаквания от процедурата.
Срещнете се с вашия хирург и сте уверени в уменията му да извърши операцията.
Ако имате колебания преди процедурата, говорете с хирурга си.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Колко време отнема възстановяването след трансплантация на вежди? Процесът на заздравяване след трансплантация на вежди е бърз в сравнение с други козметични операции. В рамките на първите няколко седмици, трябва да може да се върнете към леки дейности като работа. По това време веждите ви трябва да започнат да образуват корки. Може да ви се иска да се докоснете или да си строшите корките, но избягвайте това, тъй като може да пречи на вашето възстановяване.

Повечето хора могат да продължат с интензивните дейности след няколко седмици, съобразно препоръките на техния лекар. Ако дейностите ви причинят кървене, оток или изтичане на гноен секрет от оперирания участък, преустановете дейността и се свържете с вашето лекар.

Отнема до шест до 12 седмици, преди да забележите нов растеж на косъма от трансплантирания участък. Губенето на косъм от оперирания участък е нормално – това помага да се освободи място в косъмните фоликули за нов растеж.

Кога мога да се върна към обичайните си дейности след трансплантация на вежди? Може да се чувствате достатъчно добре след операцията, за да се върнете на работа след няколко дни, но всеки е различен – консултирайте се с вашия лекар. Избягвайте интензивните дейности като спорт поне шест седмици.

Колко дълго трае резултатът от трансплантация на вежди? Трансплантацията на вежди е дългосрочно решение. Вашите резултати могат да продължат цял живот.

КОГА ДА СЕ ОБАДЯ НА ЛЕКАРЯ

Кога трябва да потърся медицинска помощ? Посетете медицински специалист, ако изпитвате:

 • Силна болка.
 • Оток.
 • Кръв или гноен секрет, изтичащи от оперирания участък

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Каква е разликата между трансплантация на вежди и микроблейдинг?

И трансплантацията на вежди и микроблейдингът са козметични процедури за постигане на по-плътен вид на веждите. Микроблейдингът е семиперманентен вид козметично татуиране, което може да продължи няколко години. Трансплантацията на вежди е козметична операция за преместване на косъмни фоликули от скалпа ви към веждите ви.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.