четвъртък, януари 26, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Професионално кухненско оборудване: защо ергономията е важна

В статията представяме как ергономичното професионално кухненско оборудване може да помогне на готвачите в кухнята.

Но какво означава ергономия?

Ергономията е наука, основана на физиологията, техниката и психологията за това как хората взаимодействат с работната си среда. Целта на тази наука е да даде препоръки за подобряване на ефективността и комфорта при извършване на конкретна дейност в  работната среда.

За ергономичен дизайн, фокусиран върху човека в наши дни се говори много. По-точно за неговото приложение в различни сфери на човешката дейност. Той има за цел да гарантира, че човешките възможности са подкрепени с подходящи опции при различните уреди и предмети.  Ергономията всъщност не може да се каже, че не е нова концепция. Най-често се споменава работа в офиси, където служителите седят по бюра по цял ден, но всъщност тя играе огромна роля и в кухнята.

Ергономията в професионалната кухня днес е задължителна.

Ергономичността е една от основните теми в днешната дискусия за бъдещето на професионалното кухненско оборудване. Но все още се разработва ясна концепция за това как то може да помогне на професионалните готвачи.

Богат каталог с уреди за професионалната кухня може да откриете на сайта на ProfektaKitchen.com

Те носят отговорност за качеството на ястията, сервирани на клиента, но също така отговарят за кухненски персонал, чиято екипна работа е в основата на рентабилността на ресторанта. Има ясни доказателства, че ергономичното кухненско оборудване може да помогне на майсторите  готвачи да свършат по-добра работа. Защо? Ергономичността е връзката между тялото и начина, по който то взаимодейства с околната среда. Ако тази среда не е създадена да отговаря на нуждите на тялото, тогава най-доброто нещо, което трябва да се направи, е да се коригира ергономията, вместо да се работи в неудобна среда.

Ето и ключовите области:

  • Пести се време.

Проучванията показват, че използването на ергономично проектирани уреди в професионалната кухня може да увеличи производителността до 25%. Причината е ясна – нужно е просто по-малко време за извършване на стандартни операции.

  • Оптимизиран работен процес.

Подобреният работен процес също е свързан с гореспоменатото повишаване на производителността. Оказва се, че ергономично проектираното оборудване за професионални кухни позволява по-бързо изпълнение на работния процес. Налице е по-рационален поток от действия. С такива устройства самите операции са  по-ефективни.

  • По-малко болнични и по-добро здраве на служителите.

Ергономичното кухненско професионално оборудване може да помогне на готвачите да се справят с липсващия кухненския персонал, когато е в  отпуск по болест. Най-новото проучване в САЩ сочи, че използването на ергономични кухненски уреди е свързано със 75% намаляване на отпуска по болест в кухните на заведенията за хранене. Това означава, че не само намаляват епизодите с единични наранявания, но е по-малко вероятно кухненският персонал да изпита други проблеми, свързани с работата, като дискомфорт в позата и преждевременна умора.

  • Намаляване на риска, свързан с човешка грешка.

Интелектуалното взаимодействие също играе роля в ергономията. Ясните и лесни за използване интерфейси за програмиране могат да намалят грешките при използването на кухненски уреди и свързването им с други в работния процес на кухнята. Още по-добре е, когато два или повече уреда имат еднакъв набор от контроли. По този начин работещите в кухнята може да ги използват без грешки.

Вместо заключение.

В края може да обобщим, че ергономичният дизайн е задължителна характеристика в професионалното кухненско оборудване. В 21-ви век всички артикули, които се ползват в професионалната кухня, трябва да отговарят на най-високите ергономични стандарти.

По същество оборудването трябва да е на точното място в кухнята, за да има най-малка загуба на движение и най-добра ефективност по време на готвене. Този вид ергономична среда означава, че не само работният процес е ще е перфектен, но и е гарантирана безопасността на персонала при неговата работа.

Предимствата на ергономичната кухня са нещо, което готвачите определено трябва да започнат да ги прилагат. С право може да се каже, че ергономичността дава комфорта и ефективната работна производителност в кухнята на заведението за хранене.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.