неделя, юни 13, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Свещи – Топ приложения които не знаете !

Интересни приложения - свещиОсвободете заялото чекмедже

 Ако някое чекмедже е заяло, извадете го и натъркайте улеите със свещ. Когато пак го сложите на мястото му,вече ще го движите по-лесно.

 Направете игленик

От къса и широка свещ става идеален игленик. Благодарение на восъка карфиците и иглите ще приминават по-лесно през плата.

 Измайсторете здрави етикети с адреси

След като адресирате колет с флумастер, направете надписа издръжлив на атмосферните условия, като натъркате буквите с бяла свещ. Те няма да се размажат от дъжд, сняг или суграшица.

 Смажете скърцащата врата

Ако скърцащата врата ви лази по нервите,свалете я от пантите и обработете със свещ триещите се части.Врата моментално ще престане да издава звуци.

 Залепете краищата на връзките за обувки

Ако пласмасовите или металните накрайници на връзките за обувки са паднали, предпазете ги от разплитане, като потопите краищата в разтопен восък. Така ще ги запазите,докато си купите нови връзки.

Използвайте негаснеща свещ за да запалите огън

За да не може течението да изгаси пламъка,когато се опитате да запалите камината или барбекюто, използвайте негаснеща свещ за тора, предназначена да изиграе лоша шега за рожденик, който все не успява да я духне. Щом огънят се разгори, угасете свеща и я запазете за повторна употреба.

 Нарисувайте невидима картина

Подхвърлете на детето да нарисува невидима картина с бяла свещ.После му помогнете да нанесе отгоре пласт водни боички, за да види какво се е получило. Контурите ще стана видими,защото восъкът пречи на хартията да попие акварелните бои. Ако забавлявате няколко деца, може да ги накарате да нарисуват невидима картина и да си пищат бележки, които да разменят и проявяват.

 ЗНАЕТЕ ли,че…

Пчелният восък, веществото, което медоносните пчели отделят, за да направят своите пити, не бил използван за свещи  чак до Средновековието. Дотогава свещите се правели от претопена животинска мазнина (лой), от която се отделяли много пушек и остра миризма. За разлика от лоените свещи, восъчните горели с чист пламък и не миришели лошо. Но по онова време те не били широко използвани, защото били твърде скъпи за обикновени хора.

В края на XVII в. набрало мощ китоловството, което предизвикало обрат в производството на свещи, тъй като китовата мас, подобно на восък вещество, което се извличало от мазнината на кашалота, се добивала с тонове. През XIX в. последвал бум в масовото производство на свещи  и евтин парафин. Приготвеният от мазнина и въглищни шисти парафин горял с чист пламък и не миришел неприятно.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.