понеделник, септември 18, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Как да изберем правилно храна за малко куче

Домашните любимци, като кучета от различни малки породи трябва всекидневно да получават най-доброто хранене. При оптимална диета е добре да се осигурява на кучето само специализирана храна, в която количеството хранителни вещества, фибри и витамини да бъде балансирано. Храната за малки кучета се различава значително по състав от диетата за кучета от големи  породи. Можете да закупите от разнообразието от храна за малки кучета в онлайн магазина на petfood.bg.

Характеристики на храненето на малки кучета

Група малки кучета

Малките породи кучета имат много по-бърз метаболизъм от по-големите. Поради особеностите на физиологията си, те се считат за зрели по отношение на метаболизъм на около 10-12 месеца, а кученцата от големи породи – на година и половина до две. За да се развие до фаза възрастно животно за толкова кратко време, кученцето се нуждае от много енергия, съответно храната за малки кучета трябва да бъде много калорична. Съставките трябва да бъдат лесно смилаеми, да включват максимум полезни вещества, включително въглехидрати и мазнини. Мазнините правят храната не само по-питателна, но и по-вкусна. Ето защо трябва стриктно да измервате порциите храна за вашите домашни любимци – те имат склонност към преяждане.

Грамажът и размерът на сухата храна и парчетата месо в консервите също трябва да се вземат предвид. Домашните любимци от малки породи често имат проблеми със зъбите и венците, а също така имат чувствително храносмилане. Поради това, гранулите и парчетата се произвеждат в малки размери. Сухата храна е по-рохкава, за да е по-удобно за кучето да я яде и да се усвоява по-добре от тялото му. Малките кучета често са придирчиви при избора на меню. Ето защо всеки производител произвежда няколко вида диета с различни основни компоненти: пилешко, агнешко, заешко, пуешко, риба и др. Поради голямото разнообразие от вкусове е по-лесно да изберете храна за малки кучета.

След като кученцето достигне размера и пропорциите на възрастно животно, храната му трябва да се смени. Малките кучета са склонни към наднормено тегло, така че животното бързо ще започне да наддава от приема на твърде висококалорична храна. Затлъстяването е един от основните проблеми на малките кучета, така че след достигане на 10 месеца трябва да смените диетата на вашия домашен любимец към по-диетична.

Малките кучета не са само домашни любимци, които лежат на дивана по цял ден. Те често биват включвани от стопаните си в различни състезания и игри. Използването на специална храна за тези дребни породи, съобразена с всички специфики на техния организъм, спомага за сериозно повишаване на издръжливостта и силата, от които се нуждаят вашите любимци.

Какво трябва да съдържа най-добрата храна за малки породи кучета?

Висококачественият протеин (месо или риба) е основният компонент в диетата на вашия домашен любимец. Протеинът се усвоява бързо и е източник на незаменими аминокиселини, които са от съществено значение за нормалното развитие на кучето. Освен това кучешката храна за малки породи е добре да съдържа:

  • Зърнени компоненти – Те са основен източник на енергия и насищат тялото на малкото куче с растителни протеини, въглехидрати, витамини и микроелементи.
  • Омега-3 и омега-6 мастни киселини – Тези производни не се синтезират от тялото на кучето, така че единственият им източник е добрата храна за малки кучета. Нормалният растеж и развитие на животното е невъзможен без оптималното количество мастни киселини в му.
  • Фибри – Осигуряват функционирането на стомашно-чревния тракт на кучето. Оптималното ниво на фибри в тялото на малкото куче му осигурява ситост за по-дълго време, което позволява на животното да не преяжда.
  • Зеленчуци – Те са основният източник на естествени фибри и съдържат много витамини и минерали.

Мокра или суха храна се препоръчва за малките кученца?

Сухата храна е формулирана така, че да отговаря на специфичните хранителни нужди на малките кученца и да им предоставя необходимите хранителни вещества за здрав растеж и развитие. Сухата храна съдържа правилното съотношение на протеини, мазнини, въглехидрати и витамини, които са важни за здравето на кучето.

Мократа храна също може да бъде включена в хранителния режим на кучето, но обикновено се използва като добавка към сухата храна или за подхранване на кученцата, които имат затруднения с храненето или нуждата от по-висока влажност в храната.

Въпреки това, винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, за да получите индивидуални препоръки за хранене на вашето малко куче, тъй като нуждите може да варират в зависимост от породата, възрастта, здравето и други фактори.

 

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.