четвъртък, юни 24, 2021
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Праг / Стълби

Сънувам прагСимволиката на прага е свързана с тази на стъпалата и на стълбището. Обикновено да прекрачиш прага озна­чава да преминеш от тривиалното към свещеното. В съни­щата става дума за преход от външния живот, живота на привидното, към вътрешния живот. За смяна на нивото. Появяват се и пазачи на праговете. В събраните от мен сънища това най-често са жени. Защо? Жената охранява дома. Тя приема (или отблъсква) на прага. За да прекрачиш прага, трябва да имаш пропуск. Да отговаряш на нор­мите, наложени от пазителя (или пазителката) на дома. Прагът се състои от едно или повече стъпала, които обикновено се изкачват нагоре. Тук имаме две символи­ки:

1) да прекрачиш прага, тоест да бъдеш допуснат, при­ет. Това означава също да преминеш от външния към вътрешния живот (който може да бъде представен от къща или всяко друго „тайно“ място);

2) да изкачиш стъпалата, тоест да се издигнеш по-високо от първоначалното си вътрешно състояние.

Ето няколко елемента от сънища:

-Мария достига до слизащ праг – къса стълба, която води към изба. Заедно с това усеща нещо като обещание (тя трябва „да слезе“ в своето несъзнавано, преди да се въздигне към ново съществуване).

-Петър забелязва, че прагът на къщата му е изцапан. -Милен се готви да заминава. Майка й стои на прага и я благославя.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.