четвъртък, януари 26, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Пролетно почистване – идеи и съвети които може би (не) знаете

Пролетта се асоциира с прилива на енергия, който ни оживява след дългите и протяжни зимни дни. Жадуваме да сменим еднообразието на късите и студени делници през зимата с пъстротата и великолепието на слънчевите пролетни дни. Изглежда толкова лесно, но всъщност е трудоемко и уморително, защото  тази представа се асоциира с пролетното почистване на дома, без което се оказва трудно за прекрачим в новия сезон. Процесът отнема време и много енергия, ако се прави хаотично, без предварително планиране и сериозна подготовка. Няколко съвета за лесно пролетно почистване винаги ще бъдат от полза на всяка домакиня, на която предстои да се сблъска с това предизвикателство.

 1. Подреждане на задачите – един списък с основните места във всяко помещение, в което трябва да се концентрират усилията, ще свърши чудесна работа. Така няма вариант да бъде пропуснат важен момент от тези задължения, върху който трябва после задължително да се върнем.
 2. Организиране на времето – тъй като чистенето отнема много време, за да се съкрати то, може да се вършат няколко неща наведнъж, например подреждането на гардероба може да се съчетае с проветряване на някои зимни дрехи и завивки преди прибирането им. Докато препаратът разтопява мазнините по печката, може да се измие мивката и други.
 3. Предварително подготвяне на нужните материали – всички необходими почистващи препарати преди старта на почистването трябва да бъдат налични и подготвени. Чували за боклука също е добре да бъдат под ръка.
 4. Започва се от най-неоправената стая – за да не се разнася прах и мръсотия из цялото жилище, добре е да се почисти първо там, където е най-мръсно. Почистването е добре да не е хаотично, а да следва някаква схема. Може да се започне почистване с прахосмукачката от един ъгъл до друг и да се кара последователно, вместо да се минава няколко пъти цялата постелка.
 5. Всяко нещо трябва да остане на мястото си по време на чистене – всяка вещ трябва да бъде на своето място, преди да се започне с трудоемки дейности като миене на прозорци. Запазването на реда в стаята ще помогне да се спази времето за провеждане на цялото почистване.
 6. Улесняването на работата с различни хитрини е необходимост – такава неприятна и бавна работа като почистването на микровълновата фурна ще се съкрати до минути, ако преди това се сложи в нея купичка с резен лимон и вода. Пускането на фурната за време от 2-3 минути ще спести много време, защото мръсотията пада веднага, а вътре остава приятен цитрусов аромат.
 7. Пролетното почистване е дейност за всеки член от семейството – за да бъде работата спорна и по-лесна, добре е всички да се включат в нея. Разпределянето на задълженията има положителен смисъл не само в деня за чистене, но и на опазване на чистотата в дома.
 8. Не е задължително работата да се ограничи само в рамките на един ден – не винаги процесът по почистване може да се извърши в кратък срок, понякога списъкът се актуализира и затова може да се разтегли във времето, но без да се допуска да се изгуби смисълът на цялото начинание.
 9. Нужно е да се използват предпазни средства при боравене с препарати – защитните ръкавици са необходимост при почистване на сервизните помещения – баня, тоалетна, бяла техника и други. Обаче ако ръцете се изпотят или влезе вода в ръкавиците, се развива влажна среда, в която микроорганизмите се размножават бурно. Затова е нужно да се поръсят отвътре леко с брашно, което да абсорбира влагата. След почистването те трябва да се обърнат, да се измият и оставят да изсъхнат.
 10. Гъбата и мопът се мият след всяка употреба – чистенето на всяка стая премахва невероятно количество бактерии, по един милиард на всеки квадратен метър. Ако гъбата или мопът не се почистват редовно след всяка минаване на определена площ, просто ще се разнесат от едно място на друго. Измиването на уреда трябва да става както често, така и на висока температура от 60 градуса.
 11. Да рециклираме / дадем втори живот на ненужните дрехи и обвуки – в днешно време често не обръщаме време колко много пазаруваме и колко достъпни са станали дрехите и обувките. С времето обаче гардеробите и шкафовете се затрупват с различни видове дрехи, които не носим особено често или дори никога не сме слагали. Добра идея е да ги дарим ако е възможно и вида им позволява, ако пък са използвани може да се предадат за рециклиране – някой от магазините като H M дават и ваучери за предаване на стари дрехи.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.