вторник, септември 19, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Боядисване на яйца – Актуални начини и идеи

Боядисването на яйца – една прекрасна традиция, която всички ние обичаме още от най-ранно си детство. Всяко дете с нетърпение очаква денят, в който заедно с мама или баба ще обагри пъстро яйцата. Знаем ли защо всъщност боядисваме яйца? Боядисването на яйца е част от християнския празник Великден, като в различните страни, в които се спазва, има различни легенди и поверия, обясняващи традицията. Но едно ги обединява – яйцата се свързват с Възкресението на Исус Христос. По традиция яйцата се боядисват или на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце винаги се боядисва в ярко червен цвят, олицетворявайки пролятата Христова кръв. С него се правят кръстчета по челата на децата за здраве.

Боядисването на яйца винаги е последвано от традиционното „борене“ с яйца и всяко детенце иска освен неговото яйце да бъде борец, но и да бъде най-пъстро, цветно и красиво. В тази статия ще ви разкажем за някои интересни техники за боядисване на яйца, с които ще получите страхотни, щури резултати.

Първото и най-важно правило при боядисването на яйца е да се забавляваме. Оставете въображението ви да се развихри – всеки един подръчен материал в кухнята или градината може да бъде потенциален шедьовър за вашите яйца.

На пазара вече се продава изобилие от различни по консистенция и състав бои за яйца. Има такива които са перлени, има и такива, които са матови. Продават се и кристали за яйца, които се добавят във водата по време на самото варене на яйцата. В резултат повърхността на яйцето изглежда като обсипана с фини кристалчета, добавящи блясък.

Може да се снабдите и с най-разнообразни самозалепващи се ваденки, диамантчета и 3D аксесоари, които ще придадат завършен вид на яйцето.

Методи на боядистване

Ако сте фенове на пъстрите яйца и искате да добавите всички цветове на дъгата, събрани в едно яйце, имаме супер лесно предложение – използвайте памук или салфетка. Технологията и с двете неща е сходна – яйцето се увива с памук или салфетка, след което с помощта на лъжица с накапва с различни цветове боя. Оставете го да попие 5-6 минути и когато го развиете, резултатът със сигурност ще ви очарова. Разликата при двата метода е, че с помощта на памук цветовете са по-ярки и силно изразени, а със салфетка резултатът е по-скоро мек и пастелен нюанс.

Восък

Друг интересен начин, по който може да боядисате яйцата е с помощта на восък. Преди още да боядисате самото яйце вземете една свещичка и с нея, като с невидим молив, рисувайте или напишете нещо по повърхността на яйцето. Щом приключите го потопете в желания цвят – изненада, там, където сте рисували с восъка няма да се оцвети с боята и ще остане видимо. Ефектът е наистина интересен.

Техника с восък

Декорация

За да декорирате яйцата буквално може да използвате всякакви подръчни материали. Може да натрошите черупката от някое от сварените яйца на по-малки парченца и да облепите яйцето с тях с помощта на лепило, след което да го боядисате. Така ще получите релефен 3D ефект.

Алтернативни начини

Друга интересна и напоследък широко използвана техника е боядисването с пяна за бръснене. Интересно, нали? Просто е – изсипете пяна за бръснене върху плоска повърхност, накапете я с различни цветове боя и ги разбъркайте с клечка за зъби, след което оваляйте добре яйцето в нея. При тази техника трябва да оставите яйцето около 2 часа, за да попие боята в черупката му. Когато след това отстраните остатъка от пяна ще получите много интересна, преливаща се палитра от цветове.

Може да използвате и естествени елементи, като например листенца от градината ви, които притежават интересна форма. Вземете например едно листенце от здравец. Прилепете го добре за свареното яйце, след което с помощта на най-обикновен силиконов дамски чорап облечете яйцето така, че листенцето да остане стабилно на мястото си и завържете края на чорапа, за да не мърда. По този начин потопете яйцето в някой от цветовете за няколко минути, след като го оставете малко да изсъхне. Когато махнете чорапа и листенцето и ще видите по какъв красив начин то се е отбелязало върху яйцето.

Уникални яйця

За тези, които имат повече време и искат да направят наистина уникални яйца, можем да предложим да използват техниката декупаж. Снабдете се с красиви салфетки, които да са изрисувани с цветя или други интересни детайли. Те се изрязват от салфетката и с помощта на безвредно лепило на водна основа се залепят внимателно върху яйцето. Резултатът е наистина впечатляващ.

Боядисване със салфетки

Техниките за боядисване на яйца са наистина безброй и всяка може да бъде доусъвършенствана и променяна. Дайте ход на въображението си и се забавлявайте докато творите, за да получите прекрасни резултати.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.