понеделник, март 20, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Магнитни бури – Най-важното което трябва да знаете

Всички сме чували, че някои от хората не се чувстват добре, вследствие на бушуващи магнитни бури, но знаем ли какво всъщност представляват тези стихии? Знаем ли как точно могат те да въздействат върху нас, както и върху околната среда?

Полезно

Нека първо разберем какво всъщност представлява понятието геомагнитна буря. С прости думи това е временно и внезапно смущение, което засяга магнитното поле на Земята. Тези бури се предизвикват от изригването на плазма от слънцето и взаимодействието на слънчевия вятър със земната магнитосфера. Този интересен процес е последван от отделянето на голямо количество енергия, която се излъчва под формата на топлина, светлина и електромагнитни вълни. С малко по-сложни думи можем да кажем, че това земно смущение се дължи на заредени частици с висока енергия, които навлизат в земната магнитосфера от междупланетното пространство.

Наричани още от учените смущения на геомагнитния фон на Земята, естествено тези явления носят смущения не само в технологиите, но и в живите организми. Нарушенията в нашето магнитно поле понякога предизвикват проблеми в работата на сигналите, които се излъчват от електроразпределителната система, смущават техниките и навигациите. Те индуцират токове в електропроводите, което води до смущение в разпространението на радиовълни – системите за сигурност, мобилните комуникации, радиотелевизонни кули и други.

Как влияят ?

Добре, до тук разбрахме какво представляват магнитните бури и как могат да влияят върху технологиите. Но могат ли да влияят тези необикновени явления върху нашето физическо и психическо състояние?

Най-често срещаните симптоми, последвани от слънчеви изригвания, са честа и рязка промяна в настроението, умора, главоболие, замаяност, загуба на равновесие и дори припадъци.

Повечето учени твърдят, че е напълно нормално магнитните бури да рефлектират временно върху нашето състояние. Те оказват влияние върху мозъчното ни оросяване, поради намалената концентрация на кислород във въздуха по време на магнитна буря.

Ефектът, който се получава, често е сравняван с чувството като след тежко физическо натоварване. Доста често появата на магнитни бури води до промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, тахикардия, аритмия, екстрасистоли и дори риск от инсулт и инфаркт. Според учените това се дължи на нарушеното провеждане на електрически импулси към сърцето.

Кой трябва да внимава ?

Магнитните бури се усещат най-силно и изразено от по-чувствителните хора. При тях могат да бъдат забелязали стресови състояния, силна тревога или депресия. Понякога това се изразява и в агресивно отношение към околните и конфликтни ситуации.

Изключително често слънчевите изригвания са основните виновници за липсата на апетит. По време на подобни природни феномени доста хора страдат от липса на концентрация, силна разсеяност, умора и забавени реакции. Един от най-неприятните резултатите при наличието на магнитна буря е безсънието, то оказва влияние на цялостното ни състояние през следващия ден.

Как да намалим тяхното въздействие

Разбрахме какви са симптомите и до какво водят магнитните бури, но има ли как да намалим въздействието им върху нашето психическо и физическо състояние?

Добре знаем, че правилната подготовка често ни помага да смекчим негативния ефект от доста неща. Така е и при магнитните бури. Най-добре ще постъпим ако бъдем подготвени за предстояща магнитна буря и следим информацията от учените.

Преди слънчево изригване е добре да се движим, да се разхождаме и да спортуваме повече, но непосредствено след феномена е добре да си пазим силите като не се натоварваме нито психически, нито физически. При магнитна буря нивото на холестерол е леко завишено, затова е добре да избягваме мазните храни и да наблегнем на приема на много течности, плодове, зеленчуци и витамини.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.