петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Детски песнички – Стари и Нови, Актуални с видео

Има много неща, които ни връщат обратно в далечното детство, припомняйки ни милите спомени за дните прекарани в игри или уютни нощи у дома със семейството. Всеки родител знае колко са важни детските песнички. По изключителен начин те дават на малкото дете информация, която същевременно го успокоява или забавлява, а в повечето случаи текстът на самата песничка е обучителен. Ако се заслушаме в песничките, ще забележим, че те съдържат информация, с която искат да научат децата на някакъв полезен навик. Днешните детски песнички малко се различават от тези, които ние сме слушали като деца, но дълбокият им замисъл е сходен. Те винаги са положителни, заредени с добра енергия, която да отговаря на невинната детска душа.

Стари детски песнички

Въпреки, че са леко „остарели“ много родители все пак пускат и стари детски песнички на своите деца, защото смятат, че смисълът им е по-дълбок и са по-подходящи. Кои са най-популярните детски песнички от нашето минало, които продължават умело да забавляват децата и до днес? „Чело коте книжки“, „Балонче хвърковато“, „Седнало е Джоре Дос“, „Хей ръчички“, „Две калинки като балеринки“, „Мери има агънце“, „Пате, патенце“ и какви ли още не мили детски заглавия, които ни връщат в далечните детски години.

Интересното при детските песнички е, че всъщност те се слушат от децата наистина многократно на ден и техният текст упорито се загнездва в съзнанието на малкото дете. Както се казва децата в този период са „като гъба“ и буквално попиват цялата информация, която получават от външния свят. Точно затова е изключително важно да внимаваме какво говорим и каква музика пускаме на малчугана. Да вземем например песента „Хей ръчички“ – тя има за цел по един весел и завладяващ начин да научи детето на важните за него хигиенни навици. Тя превръща тази рутина в игра и така детенцето много по-лесно възприема какво точно трябва да направи и не само – прави го, забавлявайки се с удоволствие. Една от най-незабравимите и популярни детски песни на изминалото поколение, която и до днес си остава фаворит сред дечицата е „Нови панталонки“.

Както всичко останало, така и децата на новото време са различни. Естествено, различни са и музикалните им предпочитания, съответно и детските песнички, които се композират. Песните, които се пускат на днешните малчугани, са малко по-различни от тези, които ние сме слушали, но все пак си остават позитивни и с обучителен характер.

Известни песнички

Някои от известните детски песнички, на които децата много се забавляват докато слушат, са „Куче на име Бинго“, „Пет маймунки“, „Моят биберон“ и други. Безспорно обаче имаме фаворит за детска песничка, която стана толкова голям хит, че няма дори и възрастен, който да не я е чувал поне веднъж. Песента се оказа изключително „заразна“ и буквално не може да излезе от ума на децата. В същото време е комбинирана със забавен танц, който мъниците умират да танцуват. Точно така, говорим за безапелационния детски хит „Арам Зам Зам“, на който дори и големите не разбираме смисъла.

Хубаво е, че старите песнички не се забравят, дори напротив. Непрекъснато в музикалното пространство излизат нови, обновени версии на вече позабравените от нас стари детски песнички. Така от една страна хитът се запазва във времето, както и полезната информация, която текстът носи на дечицата, а от друга страна е леко преработен, за да отговаря на вкуса и предпочитанията на днешната младеж.

Която и песничка да се спрете да пускате на вашето дете, бъдете сигурни, че както приказките, така и музиката е изключително образователна и важна за подрастващите. Тя ги учи на много ценните неща, без дори да се усещат. Разнообразявайте песничките на детето и учете заедно, докато се забавлявате под звуците на музиката.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.